Emma napja van. | 2024.04.19

Oroszországban fontolóra vették a nemzeti virtuális deviza bevezetését

2016-05-27 15:13:09

 

Az orosz pénzügyminisztérium fontolóra vette a nemzeti virtuális deviza bevezetését, betiltva emellett az összes többi "kriptodeviza", így a Bitcoin forgalmát - közölte pénteken a Kommerszant című napilap.

    A pénzügyi tárca korábban jelezte, hogy be kívánja tiltani a virtuális fizetőeszközök használatát Oroszországban és jelentős bírsággal szándékozik sújtani az azokkal fizető jogi személyeket.
    Az új elképzelés értelmében szabályoznák a kibocsátást, a kibocsátók körét és a fizetőeszköz beválthatóságát, valamint minimalizálnák az azzal való névtelen fizetés lehetőségét. A lap szerint ily módon akadályoznák meg a virtuális deviza törvénytelen célokra történő felhasználását és egyúttal biztosítanák a jóhiszemű felhasználók jogainak érvényesülését is. Ezáltal talán csökkennének a pénzügyi tranzakciók költségei, ám egyúttal elzáródna az út a világ élenjáró eljárásaihoz.
    Jelena Laskina, az orosz gazdaságfejlesztési miniszter tanácsadója az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy az anonim kibocsátás lehetővé teszi egyebek között a törvénytelen jövedelmek tisztára mosását és a "pénzügyi terrorizmust".
    Az RT orosz állami televízió híroldala idézte Alekszandr Basztrikin, a Nyomozó Bizottság (SZKR) elnökének egy februári nyilatkozatát, amelyben a szövetségi bűnüldöző hatóság vezetője sürgette "a tömeges elterjedésük esetén az állam pénzügyi biztonságára valós fenyegetést jelentő" virtuális devizák felhasználóinak büntetőjogi felelősségre vonását. Basztrikin rámutatott, hogy az efféle fizetőeszközök elősegítik a betiltott bűnszervezetek tagtoborzását és a transznacionális szervezett bűnözés finanszírozását.
    Alekszandr Galickij, az Almaz Capital Partners egyik vezetője a Kommerszantnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a tilalomnak káros hatása lenne a nemzetközi együttműködés világában. Elmondta, hogy a különböző platformok egymástól eltérő "kriptodevizákat" fejlesztettek ki, és nem dőlt még el, hogy ezek közül melyiket fogják széles körben alkalmazni. Meglátása szerint engedélyezni kellene ezek oroszországi használatát, és ezzel párhuzamosan saját virtuális devizát is ki lehetne fejleszteni. Galickij szerint ezek egymás mellett létezhetnének mindaddig, amíg nem jön létre egy ilyen rendszerű globális fizetőeszköz.