Emma napja van. | 2024.04.19

Előrelépésre számít uniós integrációja terén Bosznia-Hercegovina a szlovák EU-elnökség idején

2016-05-27 14:55:11

 

Bosznia-Hercegovina bízik abban, hogy sikerül jelentős előrelépéseket tennie uniós integrációs folyamatában a júliusban kezdődő szlovák EU-elnökség idején - jelentette ki Igor Crnadak, Bosznia-Hercegovina külügyminisztere pénteken Pozsonyban, Miroslav Lajcákkal, a szlovák diplomácia vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

    A bosznia-hercegovinai vezető diplomata pozsonyi látogatása során országa uniós integrációs folyamatáról, a szlovák EU-elnökség célkitűzéseiről, migrációval összefüggő kérdésekről és a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztési lehetőségeiről tárgyalt Miroslav Lajcákkal.
    Igor Crnadak, Bosznia-Hercegovina uniós integrációs törekvései kapcsán kiemelte: országának lakossága körében az uniós integráció nagymértékű elfogadottságot élvez, a lakosság 78 százaléka támogatja, az ott élő szerbek, horvátok és bosnyákok egyaránt.
    Elmondta: az integrációs folyamatban kulcsfontosságú lesz még a stabilizációs és társulási megállapodás teljesítése, valamint a lakosság konszenzusa az integráció további folyamatát illetően. Crnadak hangsúlyozta: bízik abban, hogy Bosznia-Hercegovinának sikerül jelentős előrelépéseket tennie az integrációs folyamatban a szlovák elnökség idején. Megjegyezte: ez persze nem azt jelenti, hogy "rövidítőket" keresnének, csak azt, hogy sikerül a reájuk háruló feladatok teljesítése, s ebben a szlovák fél is támogatni fogja őket.
    Miroslav Lajcák biztosította Crnadakot arról, hogy Szlovákia teljes mértékben támogatja Bosznia-Hercegovina uniós integrációs törekvéseit, és annak a véleményének is hangot adott, hogy az integrációs folyamathoz tartozó feladatokat is sikerrel oldja majd meg a balkáni ország.
    "A bővítés témája az elnökségünk egyik prioritása, és örömmel vennénk, ha éppen Bosznia-Hercegovina európai útján sikerülne előrelépni" - fogalmazott Lajcák. Hozzátette: meggyőződése, hogy Bosznia-Hercegovina vezetői tisztában vannak azzal, mit várnak tőlük, és politikailag is elszántak a kérdések lezárásához.