Gedeon napja van. | 2024.03.28

A zanglai "napiskola" bővítésére gyűjt a Csoma Szobája Alapítvány

2016-05-27 14:11:25

 

A zanglai "napiskola" bővítésére gyűjt a Csoma Szobája Alapítvány, amely 2008 óta foglalkozik Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842) a himalájai faluban található egykori lakhelyének felújításával - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

    A közlemény szerint az alapítvány a zanglai építészeti örökség megóvása mellett az oktatás fejlesztésére és ezen keresztül a helyi közösség erősítésére is törekszik. A helyi vonatkozású tananyagot tartalmazó könyvek összeállítása, ösztöndíjprogram és önkéntes tanárok bevonása mellett a rendkívül hideg télben is használtható iskola felépítésével is segítik a zanglai és környékbeli diákokat.
    A környéken dolgozó osztrák, német, francia, angol és cseh szervezetek példáját követve a Csoma Szobája Alapítvány 2015-ben kezdett bele egy üvegházhatás elvén működő, passzív, szolárszerkezetes "napiskola" építésébe az India északi részén, négyezer méter magasan fekvő buddhista településen. A Himalája ezen magasabb régióiban az oktatás általában szünetel télen, ugyanis az indiai állami iskolaépületek egyáltalán nem fűthetők.
    Tavaly négy tanterem készült el az új iskolához, az alapítvány új célja, hogy további négy jól szigetelt 12 négyzetméteres szobával egészítsék ki az épületegyüttest. Ezekben a helyiségekben szállhatnának meg telente az iskolában dolgozó tanárok, ugyanis ilyenkor szinte lehetetlen az ingázás a környéken.
    Az építkezést 50 válogatott önkéntes és helyi munkások részvételével idén nyáron szeretné megkezdeni a szervezet, azonban egyelőre nem áll rendelkezésre elég forrás az építőanyagok beszerzésére. A hiányzó összeg előteremtésére az interneten indított kampányt a Csoma Szobája Alapítvány, ennek részletei a szervezet honlapján (www.csomasroom.kibu.hu) olvashatók.
    Az alapítvány tevékenysége a környéken 2008-ban kezdődött a középkorban épült zanglai palota állagmegőrzésével, majd ezt követően nemzetközi felkérésre több sztúpát, ősi buddhista vallási építményt is felújítottak a környéken. A szervezet önkéntesei helyi mesteremberekkel együtt a nemzetközi műemlékvédelmi szabványoknak megfelelően, hagyományos építőanyagok felhasználásával dolgoznak az építészeti örökség megőrzésén - áll a közleményben, amely kiemeli: az alapítvány célja egy a modern vívmányokból és a helyi hagyományokból összegyúrt sajátos fejlődési pálya kialakítása a zanglaiak számára.