Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: egy esetleges szövetséges felfegyverzése nem megoldás

2016-05-27 11:32:00

A líbiai egységkormány mint az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni szövetséges felfegyverzése önmagában nem megoldás a nyugat számára - mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    A szakértő elmondta: szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a líbiai egységkormány felfegyverzése, illetve katonai kiképzéssel való segítése megoldaná a helyi IÁ-sejtekkel összefüggő problémát. Véleménye szerint alapvetően lojalitási problémáról van szó, hiszen az is előfordulhat - ahogy ez Afganisztánban történt -, hogy "a saját ellenségeinket képezzük ki és fegyverezzük fel". Ezért először ezt a kormányt hitelessé kell tenni, hogy az emberek bízzanak abban, hogy rendbe teszi az országot, és akkor a katonák is lojálisak lesznek hozzá.
    Ellenkező esetben a fegyvereket "a vízbe is dobálhatnánk: eladják vagy átmennek a másik oldalra" - fogalmazott a szakértő.
    Kitért arra is, hogy szerdán elfogadta a francia parlament a büntető törvénykönyv reformtervezetét, amelynek célja, hogy a rendkívüli állapot idején alkalmazhatóakhoz hasonló intézkedéseket tartalmazó törvénycsomaggal váltsák fel a jelenlegi szabályozást, és ne legyen szükség a novemberi terrortámadások óta érvényben lévő rendkívüli állapot sorozatos meghosszabbítására.
    Gyarmati István szerint rossz reflex csak akkor alkotni törvényt egy új helyzetre, amikor már megtörtént a baj. Ehelyett az összes európai országnak stratégiailag át kellene gondolnia az ezzel kapcsolatos szabályozását. Továbbá az uniónak is, és a nemzetközi jogi szintű szabályozást "minimum az egész schengeni övezetre ki kell terjeszteni" - hangsúlyozta.