Csongor napja van. | 2024.04.16

Az orosz elnök testőrparancsnoka vette át az egész kormányőrség irányítását

2016-05-26 17:39:00

Felmentette az orosz kormányzat és annak kommunikációs csatornái védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) igazgatói posztjáról Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön Jevgenyij Murovot, és saját testőrségének parancsnokát, Dmitrij Kocsnyevet nevezte ki a helyére.

    A legtöbb orosz forrás azzal hozta összefüggésbe Murov menesztését az általa 2000 óta betöltött hivatalból, hogy a hadseregtábornok már a 71. életévében jár, és ezt a szolgálatnál kifogásolták. Az RBK független gazdasági napilap azonban online kiadásában azt állította, Murov pozícióit az gyengítette meg, hogy - ha áttételesen is - de kapcsolatba került az orosz kulturális minisztérium "lefölözött" épületrestaurálásai miatt kirobbant botránnyal.
    Márciusban letartóztatták és alkoholcsempészéssel vádolták meg a Jevgenyij Murovval kapcsolatban álló Dmitrij Mihalcsenkót, a Forum elnevezésű holding vezetőjét. Május elején őrizetbe vették a Forumhoz tartozó Baltsztroj építőipari vállalat vezetőjét, Dmitrij Szergejevet, aki a vád szerint tagja volt a műemlék-helyreállításra fordított összegek elsikkasztására alakult csoportnak. Az üggyel kapcsolatban vádat emeltek Grigorij Pirumov, az orosz kulturális miniszter helyettese ellen.
    Az FSZO eddigi igazgatója, aki 1971 óta dolgozott a belbiztonsági szerveknél és a '90-es években, Szentpéterváron került bizalmas viszonyba Putyinnal, a Kreml közlése szerint saját kérésére távozott. A helyébe lépő Kocsnyev tavaly december óta irányítja Putyin személyi védelmét és egyben Murov egyik helyettese volt.
    Az orosz elnök testőrségének parancsnoka 2000 és 2013 között Viktor Zolotov volt, aki jelenleg az újonnan felállított nemzeti gárda igazgatója és főparancsnoka.