Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pál Ferenc atya amerikai körúton tart előadásokat a magyar közösségeknek

2016-05-26 06:12:51

 

Pál Ferenc atya - ahogyan Magyarországon emlegetni szokták: "Pálferi" vagy Feri atya - római katolikus pap és mentálhigiénés szakember a magyar közösségeknél tesz látogatást és tart előadásokat az Egyesült Államokban és Kanadában. 

 

    Pál Ferenc szerda este a Washington melletti, már Virginiához tartozó Arlingtonban tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást hitről, vallásról, családról, nemzeti identitásról. 
    Az atya Boston, New Brunswick, New York után érkezett az amerikai fővárosba, ahonnan Floridába, majd Kanadába - Torontóba, Ottawába - indul, az ottani magyar közösségekhez. 
    Meglepetéssel és örömmel tapasztalta, hogy az amerikai magyarok nagyon nyitottak és akár még hitbéli kérdésekben is nyíltan és konkrétan fogalmaznak - mondta az MTI-nek. Eddig többnyire a közösségi és a családi konfliktusokról, ezek megoldási lehetőségeiről, párkapcsolati, házassági problémákról és a személyes lelki egyensúly megtalálásáról kérdezték őt. Ezen kívül a magyar identitásról esett szó, arról, hogy mit lehet tenni, ha a gyermekek, már integrálódtak a befogadó társadalomba, nem őrzik szüleik anyanyelvét, kultúráját. 
    Pál Ferenc anekdotákkal tűzdelt előadása és közvetlen stílusa a washingtoni és Washington környékén élő magyarokat is meghódította, másfélórás előadása után még több mint egy órán keresztül tettek fel neki kérdéseket. A publikum soraiban helyet foglalt - mások mellett - a washingtoni magyar közösség református tiszteletese, Mayer Judit és Szenczy Sándor, a magyar baptista szeretetszolgálat vezetője.