Auguszta napja van. | 2024.03.29

Porosenko: ahogy Szavcsenkót kiszabadítottuk, úgy hozzuk vissza a Krímet és a Donyec-medencét is

2016-05-25 15:35:10

 

Ahogy Kijev hazahozta Nagyija Szavcsenkót Oroszországból, úgy állítja vissza Ukrajna szuverenitását a Krím félsziget és a Donyec-medence fölött - fejezte ki meggyőződését Petro Porosenko elnök szerdán azon a sajtótájékoztatón, amelyet hivatalában az orosz fogságból kiszabadult ukrán pilótanővel közösen tartott.

    Az államfő Arany Csillag érdemrenddel és Ukrajna Hőse elnevezéssel tüntette ki a csaknem két év fogság után hazatért katonanőt. Köszönetet mondott az Ukrajnát támogató államoknak a Szavcsenko hazatérése érdekében tett erőfeszítéseikért, külön kiemelve Angela Merkel német kancellár, továbbá Francois Hollande francia és Barack Obama amerikai elnök hozzájárulását.
    Porosenko felhívta a figyelmet arra, hogy vannak még ukrán állampolgárok orosz fogságban. Ígéretet tett, hogy mindent elkövet a kiszabadulásukért.
    Nagyija Szavcsenko a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy továbbra is készen áll harcolni Ukrajnáért. Köszönetet mondott az ukrán népnek a támogatásért, megjegyezve, hogy ha a nép nem áll ki érte, a politikusok semmit sem tettek volna. "Nyilvánvalóan ez a demokrácia lényege, az, hogy a nép szót emel, és meghallják" - tette hozzá.
    Az Oroszországban - Kijev szerint törvénytelenül - bebörtönzött és a kelet-ukrajnai harcokban való részvételéért 22 év szabadságvesztésre ítélt pilótanőt az ukrán televíziókban hónapokon át társadalmi célú hirdetésekben biztosították szeretetükről, támogatásukról, és buzdították kitartásra rokonai, valamint művészek, tudósok és más ismert személyiségek.
    A katonanő édesanyja, Marija Szavcsenko szerdán videoüzenetet tett közzé a Twitteren, amelyben elmondta: levélben kérte az orosz anyákat, hogy ne küldjék fiaikat Ukrajnába harcolni, és derítsék ki, hány orosz katona esett el a Donyec-medencében, mert ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök titkolja előlük.