Andrea napja van. | 2024.04.18

Részmegoldást fogadott el a szlovák kormány a bezárással fenyegetett kis létszámú iskolák ügyében

2016-05-25 14:17:10

 

A minimális osztálylétszámok szeptembertől esedékes bevezetése miatt bezárással fenyegetett kis létszámú iskolák - köztük mintegy száz magyar oktatási nyelvű intézmény - helyzetében változtatást eszközlő, de részmegoldást is alig jelentő módosítási javaslatot fogadott el a szlovák kormány szerdán.

    A javaslat a közoktatási törvénynek még 2013 decemberében megváltoztatott, de csak idén szeptemberben hatályba lépő részét érinti.
    A közoktatási reform keretében két és fél éve jóváhagyott jogszabály egyebek mellett bevezeti az oktatási intézmények osztályalapú finanszírozását, s ezzel összefüggésben minimális osztálylétszámokat állapít meg.
    Ezek a rendelkezések közel hatszáz alacsony létszámú általános iskolát, köztük csaknem száz magyar oktatási intézményt sodornak veszélybe, amelyekben a gyereklétszám várhatóan nem éri el a törvényben megszabott minimumot.
    A jogszabály megváltoztatásáért már évek óta küzdenek különböző felvidéki magyar szakmai, politikai és civil szervezetek, eddig érdemi eredmény nélkül. Ebben a törvényben eszközölne részleges változtatásokat az oktatásügyi tárca által beterjesztett módosítás, amelyet szerdán hagyott jóvá a kormány.
    A módosítás lényege, hogy az intézkedés hatálya - konkrétan a kötelező osztálylétszámokat bevezető rész - alól kivonja a csupán alsó tagozattal működő általános iskolákat. A kivétel országos szinten mintegy 60 általános iskolát, köztük 29 magyar oktatási nyelvű intézményt érint.
    A módosítást sem a felvidéki magyar pedagógus szakma, sem a helyi magyarság politikai érdekképviselete nem tartja elégségesnek, már csak ezért sem, mivel csupán a bezárással fenyegetett iskolák szűk csoportja számára jelent könnyítést.
    "Nem elégséges, még részmegoldásnak is alig nevezhető" - mondta a kormány által elfogadott javaslatról az MTI-nek nyilatkozva Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke. Rámutatott: a szaktárcával folytatott egyeztetés során egyértelművé tették, hogy elfogadható megoldásnak azt tartanák, ha a szeptembertől hatályba lépő jogszabályból teljesen - azaz az alsó és felső tagozatot is működtető és a csak alsó tagozattal működő általános iskolák esetében egyaránt - kikerülnének a minimális osztálylétszámokra vonatkozó korlátozások.
    Jókai elmondta: bár kérésüket a kormány figyelmen kívül hagyta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a jogszabályt még a parlamentben sikerüljön megváltoztatni. Ez ügyben már a jövő héten ismételten találkoznak a szaktárca államtitkárával. Hozzátette: a tét nem csekély, hiszen a módosítás mostani formája csak a kizárólag alsó tagozattal működő kisiskolák számára jelentene megoldást. Kifejtette: ilyen magyar oktatási nyelvű intézmény 116 van a Felvidéken, s közülük 29-et veszélyeztetne a minimális osztálylétszám bevezetése, ha a mostani módosítás nem tenne velük kivételt. Az alsó és felső tagozatot egyaránt működtető magyar általános iskolákból 142 van, esetükben a jelenlegi adatok alapján mintegy 60 kerülhetne bezárásra.