Andrea napja van. | 2024.04.18

Osztrák államfő: vissza kell térni a "demokratikus normalitáshoz"

2016-05-25 13:29:30

 

A kiélezett választási kampány után a hétköznapi demokratikus viszonyokhoz való visszatérést szorgalmazta a távozó osztrák államfő, Heinz Fischer, miután fogadta hivatalában Norbert Hofert, aki a szabadságpárt színeiben indulva a második fordulóban szoros küzdelem után alulmaradt a vasárnapi elnökválasztáson.

    Heinz Fischer leszögezte: nyugodtan és higgadtan kell megbeszélni a nézetkülönbségeket.
    Norbert Hofer a találkozó után hangsúlyozta: hozzá kíván járulni az államfő által megnevezett célhoz, ahhoz, hogy Ausztria egységes maradjon. Azonban úgy látja, hogy Ausztria nem megosztott. Úgy fogalmazott: a választási küzdelem "teljesen normális egy demokráciában".
    Heinz Fischer kedden az újonnan megválasztott elnököt, Alexander Van der Bellent fogadta. A négyszemközti megbeszélést követő sajtótájékoztatón Van der Bellen arra kérte a média képviselőit, hogy ne dramatizálják túl az osztrák társadalom megosztottságát, hiszen - mint fogalmazott - "Ausztria sokszínű ország", és éppen ez a sokszínűség jelenti Ausztriát.
    Van der Bellen szerdán zárt ajtók mögött megbeszélést folytatott Christan Kern kancellárral, majd Reinhold Mitterlehner alkancellárral. Ezt követően az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF) adott interjújában "barátságos munkamegbeszélésnek" nevezte a találkozókat, amelyeken tájékoztatása szerint belpolitikai és európai uniós kérdésekről egyaránt szó esett.
    Alexander Van der Bellen még kedden munkaebéden találkozott Romano Prodival is. Az egykori olasz kormányfő egy nemzetközi egyetem rendezvényére érkezett az osztrák fővárosba.
    Az újonnan megválasztott osztrák államfő kabinetvezetője azt közölte, hogy Van der Bellen tiszteletben tartva elődjének hivatali idejét, beiktatásáig csak "nagyon visszafogottan" akar nemzetközi találkozókon részt venni. Egyelőre még azt sem döntötték el, hogy Van der Bellen első hivatalos útja hova vezet majd. A választási küzdelemben még Brüsszelt nevezte meg első lehetséges utazási célpontjaként.
    A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Újraválasztásakor, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába. Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól és csak egyszer újítható meg.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány