Andrea napja van. | 2024.04.18

Az MNB megbüntette a Sberbankot

2016-05-24 10:12:00

Budapest, 2016. május 24., kedd (MTI) - Az MNB  4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank kedden közzétett határozatából.  

A bank az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét úgy biztosította ügyfeleinek, hogy átmenetileg - jogsértő módon -  költséget számított fel, amit csak a következő hónapban térített vissza a fogyasztóknak.
Az MNB fogyasztóvédelmi célvizsgálat keretében a 2013. december 1-ig visszamenőleg ellenőrizte, hogy a Sberbank miként tesz eleget a havi kétszeri, összesen 150 000 forint összegű ingyenes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.
A vizsgálat megállapította, hogy a Sberbank gyakorlata sérti a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket. Az ingyenes készpénzfelvételre jogosult fogyasztók ugyanis minden esetben kizárólag a költségek ideiglenes felszámításával  juthatnak hozzá az egyébként díjmentesen felvehető pénzösszegekhez. A bank a készpénzfelvételért felszámított díjat csak utólag, a következő hónapban téríti vissza a fogyasztók részére.
Az MNB - az intézményi rendszerfejlesztés időigényét is figyelembe véve - 2016. július 31-i határidővel kötelezte a Sberbankot, hogy a jogsértő gyakorlatot szüntesse meg, és az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét díj, illetve költség átmeneti felszámítása nélkül biztosítsa az arra jogosult fogyasztók számára.
Az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat a vizsgált időszak alatt végig, valamennyi ingyenes készpénzfelvételre jogosulttal szemben fennállt. A bank javára értékelte azonban, hogy a készpénzfelvételért felszámított és beszedett díjakat utólag kamattal együtt jóváírta a fogyasztók számláján.