József napja van. | 2024.03.19

Az ország nagy részére figyelmeztetést adtak ki heves esőzés veszélye miatt

2016-05-24 05:51:28

 

Az ország háromnegyedére figyelmeztetés van érvényben heves esőzések veszélye miatt.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a felhőszakadás veszélye miatt a nyugat határnál lévő öt megye - Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy és Baranya - kivételével az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Az érintett területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat.
    Emellett Budapesten és Pest, valamint Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a heves zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken arra is számítani lehet, hogy az esőzések során jégeső is hullhat, a szél pedig viharossá fokozódhat.
    A meteorológiai szolgálat azt írta: az éjféli órákig több helyen várható zivatar a nyugati, délnyugati országrészben kisebb valószínűséggel. A reggeli órákban a zivatarok környezetében a középső országrészben lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Délután, este főként az ország északkeleti harmadában, északi megyéiben várhatóak zivatarok, és akár 60-80 kilométer/órás szél, felhőszakadás és kisebb méretű jég is előfordulhat. Ezeken a területeken néhol heves zivatar is kialakulhat akár 90 kilométer/órás szél, 2 centiméteresnél nagyobb jégdarabok kíséretében, egy-egy területen pedig rövid idő alatt akár 35 milliméternél több eső is lehullhat.
    Az előrejelzés szerint csak rövid napos időszakokra lehet számítani kedden. Napközben a Dunántúlon 14-19, keletebbre 19-24 Celsius-fokig emelkedhet a hőmérséklet. Késő estére 11-16 fok közé hűl le a levegő.