József napja van. | 2024.03.19

Tízmilliárdos beruházás a turai termálvíz hasznosítására

2016-05-24 05:23:29

 

Villamosenergiát termelő kiserőmű és mellette zöldségtermesztésre berendezkedő óriás üvegház épül a Pest megyei Turán a helyi termálvíz hasznosítására, az összesen 10 milliárdos beruházás előkészítő munkálatai megkezdődtek.

    A két projekt hazai és külföldi befektetők tőkéjéből, európai uniós pályázati pénzből és banki hitelből több szakaszban valósul meg - mondta Miszori László, a termálkutat és a hozzá tartozó területet tulajdonló, 2002-ben alakult Turawell Kft. ügyvezetője az MTI-nek.
    Ismertette: az erőművet a termálvizek hasznosításában élen járó szingapúri KS Orka Renewables Pte Ltd (KS ORKA) építi fel.  A világcég egyidejűleg megvásárolta a Turawell Kft. 51 százalékát - tette hozzá.
    Miszori László elmondása szerint a korszerű technológiával épülő geotermikus erőműben a föld mélyéről érkező 129 Celsius fokos termálvíz hajtja majd a turbinákat. Az így megtermelt energiát az Elmű országos hálózatába továbbítják majd a mindenkori kötelező átvételi áron.
    A 2,7 megawattos kiserőmű felépítése 3,4 milliárd forintba kerül, az előkészítésére további 2,1 milliárd forintot fordítanak. Az erőmű várhatóan már a jövő évben megkezdi a termelést, hozzávetőleg 800 családi ház évi villamosenergia-igényét fogja biztosítani.
    Az ügyvezető tájékoztatása szerint a turbinák meghajtása után még 70 Celsius fok hőmérsékletű termálvízre egy másik projektet alapoznak: üvegházak fűtésére használják fel, mielőtt az EU környezeti előírásának megfelelően visszasajtolják a felszín alatti vízbázisba.
    Miszori László közlése szerint erre a projektre hazai befektetőkből konzorcium alakult a BAUFORG Kft., a FORRÁSKER-TÉSZ Kft. és a VENLO Plus Kft. részvételével.
    A 4,5 milliárdos beruházás keretében összesen 11 hektáros területen terveznek üvegházakat. A költségek felét EU-forrásból biztosítanák, és amennyiben sikerül pályázati forrást elnyerni, még az idén megindulhat a 2,3  milliárd forintból megvalósuló első ütemben 5,5 hektárnyi üvegfelület megépítése.
    A kertészet teljes kiépülése után a tervek szerint évi 6300 tonna paradicsomot állítanak itt elő, nagyobb hányadát exportra szánják, és évi 6-7 milliárd forintos bevétellel számolnak. A kertészet 170 környékbeli lakosnak teremt majd munkalehetőséget.     A beruházás  számítások szerint 6-7 év alatt t