József napja van. | 2024.03.19

A válság rendezéséről tárgyalt az ukrán, az orosz, a francia elnök és a német kancellár

2016-05-24 05:12:28

 

A délkelet-ukrajnai biztonsági helyzet súlyosbodásáról, és a válság rendezéséről tárgyalt telefonon az ukrán, az orosz, a francia elnök és a német kancellár - jelentették keddre virradóra kijevi és moszkvai hírügynökségek, idézve az ukrán és az orosz elnöki hivatal közleményeit.

    Az orosz elnöki hivatal szerint a válság rendezésében közreműködő "normandiai négyek" - Petro Porosenko ukrán, Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár - megvitatták a politikai rendezés lehetőségeit Délkelet-Ukrajnában, hangsúlyozták a tűzszünet betartásának fontosságát. Egyetértettek abban, hogy hatékonyabbá kell tenni az EBESZ megfigyelő csoportjának misszióját a válságövezetben azáltal, hogy nagyobb jogosítványokkal ruházzák fel.
    "Vlagyimir Putyin felszólította az ukrán fegyveres csoportokat, hogy azonnal vessenek véget a donyec-medencei települések lövetésének" - áll az orosz elnöki hivatal tájékoztatójában.
    Putyin hangsúlyozta, hogy a rendezés kulcsfontosságú elemévé kell válnia Kijev és Donyec, illetve Luhanszk közvetlen párbeszédének. Az orosz fél átadta a normandiai partnereknek a két kelet-ukrajnai szakadár köztársasággal egyeztetett javaslatcsomagot, amely a helyi választások megtartásáról, a térség különleges jövőbeni státusáról, az amnesztiáról és decentralizációról szól.
    Az ukrán elnöki hivatal szerint Porosenko a térségbeli biztonsági helyzet súlyosbodásáról tájékoztatta tárgyalópartnereit, kiváltképpen az Avgyijivka környékét érőt támadásokról. Mindnyájan egyetértettek abban, hogy a politikai párbeszéd folytatásához el kell érni a teljes fegyvernyugvást és a helyzet jelentős csillapodását. Porosenko hangsúlyozta, hogy ehhez Oroszországnak ki kell vonnia csapatait a megszállt ukrajnai területekről, le kell állítania a fegyverszállításokat és zsoldosok továbbítását a térségbe.
    Petro Porosenko felszólította Oroszországot, hogy engedje szabadon az összes ukrajnai foglyot, köztük Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőt. Elfogadhatatlannak nevezte a krími tatárok jogainak folytonos megsértését az Oroszország által megszállt Krím félszigeten, és az üldöztetések befejezésére, a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátására szólította fel Moszkvát.
    Az UNIAN kijevi hírügynökség keddre virradóra jelentette, hogy hétfő este meghalt két ukrán katona, és nyolcan megsebesültek Avgyijivka környékének lövetésében olyan fegyverektől, amelyek használatát tiltják a minszki egyezmények. Ugyanez a hírügynökség idézte az ukrán hadműveleti parancsnokság tájékoztatóját arról, hogy az ukrán felderítés tudomása szerint Oroszország 16 dandárt és 8 taktikai csoportot, 34,6 ezer katonák vont össze az ukrán határ közelében.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány