József napja van. | 2024.03.19

Kitűnő állapotban vannak a több mint százéves becovi borok

2016-05-23 18:52:43

 

Neves borszakértők megkóstolták a nyugat-csehországi Becov nad Teplou-kastélyban 1985-ben felfedezett több mint 130 éves italgyűjtményt. Megállapították, hogy a borok kitűnő állapotban vannak, és értékük jóval magasabb lehet, mint a korábban becsült mintegy 20 millió korona (mintegy 230 millió forint) - közölte Jakub Pribyl borszakértő hétfőn a cseh hírügynökséggel.

 

    A különleges borkóstolót vasárnap a becovi kastélyban rendezték. A 136 üvegből - bor, konyak, pezsgő - álló gyűjtemény borait az üvegek felnyitása nélkül az ilyen esetekben használatos speciális módszerrel kóstolta meg két nemzetközi elismertségnek örvendő szakértő, Jakub Pribyl és Andreas Wickhoff. Közös véleményük szerint a gyűjtemény legjobb borainak jelenlegi piaci értéke palackonként elérheti a 750 ezer koronát. A "leggyengébb" bor palackjának értéke is legalább 250 ezer korona lehet. 
    "Ilyen régi bort még sosem ittam. Ilyen régi borokkal a piacon csak gyűjtemények részeként találkozni és árverésen értékesítik őket" - nyilatkozta Pribyl. A gyűjtemény üvegei közül csak egyetlenegy borosüveg tartalma volt megromolva, míg egy másiknak a dugójánál fedeztek fel a szakértők kisebb rendellenességet, apró szivárgást. 
    Az egyes üvegeket 1890 és 1899 között töltötték meg a drága, többnyire francia eredetű nedűvel. A üvegek többségén az eredeti címke is megőrződött, így az ital származása pontosan azonosítható. 
    Az értékes italkészlet, amelyet jelenleg a kastély speciális raktárában őriznek, a cseh nemzeti kulturális örökség része és európai mértékben is nagy ritkaságnak számít. 
    Az italgyűjtemény a Beaufort-Spontin család tulajdona volt, amely a második világháború idején együttműködött a nácikkal, amiért később a Benes-dekrétumok alapján el kellett hagynia az országot és vagyonát az állam elkobozta. Elmenekülése előtt azonban a család a két rendkívül értékesnek tartott kincsét - Szent Mór aranyba foglalt ereklyéjét és az italgyűjteményt - a kastély kápolnájának oltára alatt kialakított rejtekhelyben helyezte el azzal, hogy később megpróbálják kivinni Csehszlovákiából. Erre azonban már soha nem került sor. 
    Az elrejtett kincseket négy évtizeddel később találták meg az után, hogy egy amerikai kereskedő közelebbről meg nem nevezett műkincseket szeretett volna megvenni a csehszlovák államtól. A tárgyalásokba a csehszlovák hatóságok a rendőrségi szakértőket is bevonták, akik a tudomásukra jutott információk alapján 1985 november elején rátaláltak az elrejtett ereklyére és az italkészletre is. 
    Az aranyat és drágaköveket tartalmazó ereklyét az akkori szocialista állam azonnal "felbecsülhetetlen értékű nemzeti műemléknek" nyilvánította. Az italgyűjteményt ugyan szakszerűen elraktározták, de értékét korábban senki sem becsülte fel.