Auguszta napja van. | 2024.03.29

Felmérés: Trump és Clinton a leginkább elutasított jelölt évtizedek óta

2016-05-23 18:51:22

 

Ha Donald Trump és Hillary Clinton lesz a republikánusok illetve a demokraták elnökjelöltje, akkor a novemberi elnökválasztáson két olyan politikus mérkőzik meg egymással, akinek elutasítottsága évtizedek óta nem tapasztalt mértékű - derül ki a The Washington Post című napilap és az ABC televízió hétfőn nyilvánosságra hozott legújabb felméréséből. 

 

    A közvélemény-kutatás szerint Trumpot a megkérdezettek hatvan százaléka, míg Clintont 53 százalék utasítja el. 1984 óta egyetlen elnökjelöltnek sem volt ilyen negatív a megítélése. 
    Az elmúlt évtizedekben a legkevésbé kedvelt elnökjelölt George H. Bush volt, az 1992-es újraválasztási kampánya idején, amikor el is veszítette a választást Hillary Clinton férjével, Bill Clintonnal szemben. Akkor Busht is a megkérdezettek 53 százaléka utasította el, akárcsak most az egykori first lady-t. Azóta 50 százaléknál nagyobb elutasítottságot csak egyetlen politikus könyvelt el: Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzó, akit 2012-ben a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 52 százaléka nem kedvelt.     A demokraták jelöltségére pályázó politikus vagy demokrata elnökjelölt még soha nem volt olyan népszerűtlen, mint Hillary Clinton a jelenlegi kampányban. 
    Bernie Sanders, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folyó küzdelemben vasárnap egyébként az ABC televízió "A Hét" című politikai háttérműsorában azt mondta: azért marad versenyben, mert nem akarja, hogy az amerikaiaknak "két rossz közül a kisebbikre kelljen szavazniuk". A vermonti szenátor vasárnap a The New York Times és a CBS televízió által készíttetett felmérésre utalt, amely szintén Trump és Clinton nagyarányú elutasítottságáról számolt be.