Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM: a kormány a tejtermelők mellett áll

2016-05-23 16:55:31

 

A kormány a magyar tejtermelők mellett áll, és a rendelkezésre álló eszközökkel mindent elkövet az ágazat stabilizációjáért. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tisztában van a nemzetközi és hazai tejpiacon zajló kedvezőtlen piaci folyamatok súlyosságával - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel a tejtermelők demonstrációjára reagálva. 

 

    A tejtermelők hétfőn petíciót adtak át a Miniszterelnökségnek, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy a kormány "eredeti tervétől eltérően" jövőre csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni 5 százalékra. 
    Azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelők finanszírozási problémáit, és az eddiginél határozottabban lépjen fel Brüsszelben, és a visegrádi együttműködésben a tejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében. A gazdák 50 tehénnel vonultak a Margit hídtól a Miniszterelnöki Hivatalhoz. 
    Az FM közleményében felidézi: jövőre 5 százalékra csökken a friss tej áfája, ezáltal nemcsak olcsóbb és megfizethetőbb lesz ez a fontos élelmiszer, hanem várhatóan nő a kereslet is. Intenzív tejpiaci ellenőrzések zajlanak, a kormány folyamatosan figyeli az intézkedések hatását és a tejágazat alakulását. 
    A közlemény kiemeli, hogy a tejtermelő gazdaságok 2016 tavaszán uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő támogatási jogcímeken felül. Minden jogcímet egybevetve, a magyar tejágazat megmentésére, stabilizálására a 2015-ös 49 milliárd után idén mintegy 63,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre, amely minden korábbinál nagyobb, és uniós összevetésben is magas. 
    Az FM megjegyzi, a termeléshez kötött támogatások nyújtása tagállami döntésen alapul. A magyar kormány kiemelten kezeli a tej és tejtermék ágazatot, és a termeléshez kötött támogatásokat a lehető legmagasabb szinten határozza meg. E döntés eredménye, hogy Magyarország uniós összevetésben a második legmagasabb közvetlen támogatást fizeti egy tehénre számítva. 
    A közlemény kitér arra is, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT), valamint az FM hasonlóan ítéli meg a jelenlegi piaci helyzetet, és közösen dolgozik azon, hogy megtalálják a leghatékonyabb megoldásokat. 
    A szaktárca kifejti: a kormány munkájában kiemelt jelentősége van a feketegazdaság elleni küzdelemnek. Ezt jól mutatják az elmúlt évek intézkedései, például a több lépcsőben megkezdett áfacsökkentés (ami 2017-től a friss tejre is kiterjed), az ekáer rendszer bevezetése, az online-pénztárgépek működése vagy éppen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közötti szoros együttműködésben zajló ellenőrzések. 
    A Nébih elnöke által elrendelt komplex tejpiaci ellenőrzés célja, hogy a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és piaci szereplők kiszűrésén keresztül megvédje a magyar fogyasztókat a rossz minőségű tejektől, tejtermékektől. Az áprilisban indult akcióban eddig 311 tétel UHT tejet ellenőriztek, emellett több mint 100 tétel ellenőrzése van folyamatban. Az eddigi laboratóriumi eredmények alapján 6 szlovák, illetve cseh eredetű, több tízezer liternyi 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejet vontak ki a forgalomból. A legnagyobb mennyiségben - több mint 21 ezer liter - cseh származású UHT-tejet hívtak vissza. 
    Az ágazat érdekében megtett kormányzati intézkedések mind azt a célt szolgálják, hogy a hazai boltok polcaira minél nagyobb arányban biztonságos, egészséges, hazai alapanyagból előállított tej és tejtermék kerüljön, az ágazatban tevékenykedő jogkövető gazdálkodók és vállalatok számára pedig egyenlő versenyfeltételeket biztosítsanak. 
    A szaktárca felhívja ugyanakkor a figyelmet: az áfacsökkentés továbbvitelének tervezésekor - a pozitív tapasztalatok ellenére - továbbra is tiszteletben kell tartani a költségvetés mindenkori teherbíró képességét. A közelmúlt eseményei bizonyítják, hogy a kormány elkötelezett a lakosság megélhetési terheinek csökkentésében és a feketegazdaság elleni küzdelem folytatásában.