Auguszta napja van. | 2024.03.29

Varsói könyvvásár - Az 1918 és 1920 közötti magyar-lengyel kapcsolatokat dokumentáló könyvet mutattak be

2016-05-22 16:10:00

 Az első világháború idején és az azt követő években újrarendeződő magyar-lengyel kapcsolatokat, ezen belül a Szovjet-Oroszországgal szemben védekező Lengyelország segítségére küldött magyar segélyszállítmányokat dokumentáló kötetet mutatták be vasárnap a Varsói Nemzetközi Könyvvásáron.

    A Varga E. László történész, a 20. századi magyar-lengyel kapcsolatok kutatója által összegyűjtött és lengyelre lefordított mintegy 650 lapnyi, jegyzetapparátussal és a történelmi áttekintést nyújtó bevezetővel ellátott összeállítást a lengyel állami levéltár adta ki A két jó barát címmel. A könyvvásár magyar standján a kötet szerzőjével a szakmai elősző írója, Grzegorz Nowik történészprofesszor beszélgetett.
    Nowik rámutatott: míg az első világháborút követő évek a függetlenségét visszanyert Lengyelországban a stabilizáció kezdetét jelentették, Magyarország a trianoni szerződés révén hasonló helyzetbe került, mint amilyenben korábban a másfél évszázadon át szétosztott Lengyelország volt. Ennek a Magyarország számára "sötét" korszaknak a fényes oldalát éppen a Lengyelország iránt kiépülő kapcsolatok jelentették - mondta Nowik.
    A kötet olyan iratokba nyújt betekintést, melyek alapján a lengyel kutatók is az 1918 és 1920 közötti magyar-lengyel kapcsolatok eddig fel nem tárt fejezeteit vizsgálhatják majd. Levéltári anyagokat közöl az 1919-1921-es úgynevezett lengyel-bolsevik háború magyar vonatkozásairól, többek között azokról a magyar segélyszállítmányokról, melyek révén a lengyel hadsereg lőszerhez és egyéb hadianyaghoz jutott.
    A közzétett dokumentumok között annak az 1920-as német-orosz, eddig nem ismert szerződéstervezetnek a másolata is szerepel, mely a közép-európai elrendeződésnek az 1914-es állapothoz hasonló, vagyis a független Lengyelországot újból felszámoló formáját feltételezte - mondta Nowik, megjegyezve, hogy a valószínűleg nem ratifikált szerződés az 1939-ben kötött Ribbentrop-Molotov szerződés előzményének tekinthető.
    A gyűjtemény iratai azokról a magyar önkéntesekről is nyújtanak adatokat, akik az első világháború alatt a központi hatalmak oldalán Oroszország ellen, a független Lengyelországért harcoló lengyel légiókba jelentkeztek. Olyan dokumentumok is találhatók a kötetben, melyek a Lengyelországban az 1919-1921-ben formálódó úgynevezett Magyar légióra vonatkoznak. A légió lehetséges szerepe abban a viszályban, mely az első világháború végén a cseh-lengyel vonalon a cieszyni Szilézia ügyében, illetve a magyar-szlovák vonalon a Szepesség és Árva ügyében keletkezett, a magyar-lengyel kapcsolatoknak máig fel nem tárt fejezete.
    A varsói nemzeti stadionban csütörtökön megnyílt, vasárnap záródó kulturális szemlén 24 ország több mint 800 könyvkiadója képviselteti magát. Az idei könyvvásárnak Magyarország a díszvendége.
    A könyvvásáron több mint 20 magyar mű mutatkozik be új lengyel fordításban, 13 magyar kortárs szerző tart író-olvasó találkozót, de az olvasóközönségnek a klasszikusok újonnan kiadott fordításait is bemutatják.