Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szülőföldön boldogulást szolgálja az anyanyelvű szakoktatás támogatása

2016-05-21 13:29:00

 

A külhoni magyar közösségek szülőföldön való boldogulását szolgálja az anyanyelvű szakoktatás támogatása - hangoztatta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Csíkszeredában, a Kós Károly Szakközépiskola felújított tanműhelyeinek átadásán.

 

    A székelyföldi diákok szakmai felkészítését segítő három műhelyt a 2015-re meghirdetett tematikus program, a külhoni magyar szakképzés éve keretében korszerűsítették 14 millió forintos anyaországi, valamint a Hargita megyei önkormányzattól elnyert 90 ezer lejes (6,3 millió forint) támogatással.
    "A szimbolikus jelentőségű jogszabályok megalkotása után oda kell figyelnünk arra, hogy a magyar közösségek a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, és azt kell minden erővel támogatnunk, hogy az elvándorlást mérsékeljük és helyben gyarapodjanak a közösségeink" - mondta a nemzetpolitikai államtitkár.
    Ezt a célt szolgálja a tavalyra 500 millió forintos keretösszeggel meghirdetett, idén pedig újabb 500 millióval továbbvitt külhoni magyar szakoktatás éve, az idei 750 millió forintos kerettel rendelkező tematikus program, a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve, akárcsak a Vajdaságban már elindított, Kárpátalján küszöbön álló, Horvátországban és Lendva környékén előkészítés alatt lévő gazdaságfejlesztési program - sorolta Potápi Árpád.
    "Remélem, hogy a most itt tanuló diákok néhány év múlva úgy fognak dönteni, hogy itthon maradnak, vállalkozásokat alapítanak, magyar embereket foglalkoztatnak és hozzájárulnak ahhoz, hogy a Székelyföldnek ne csak múltja és jelene, hanem jövője is legyen" - zárta csíkszeredai köszöntőjét a nemzetpolitikai államtitkárság vezetője.
    A csíkszeredai Kós Károly szakközépiskolában három építőipari szakmát, a kőműves, épületgépész (víz- gázszerelő), valamint ács-asztalos-parkettázó szakmát tanulnak a diákok, akik mostantól értékes gyakorlati tapasztalatot is szerezhetnek az egyengető, a vastagságoló gyalugép, a korszerű csiszológép és különböző kézi elektromos szerszámgépek, hegesztőfelszerelések használatában - magyarázta az avatóünnepségen Szén János, iskolaigazgató.
    Potápi Árpád szombat délután Madéfalván meglátogatja az épülő Siculidium kápolnát, majd kerekasztal-beszélgetésen vesz részt a középcsíki térség önkormányzati vezetőivel, közbirtokossági elnökeivel és parlamenti képviselőivel. Vasárnap pedig Tusnádfürdőn részt vesz Márton Áron szobrának avatásán.