Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hitelminősítés - Elemzők: nem volt váratlan a felminősítés

2016-05-21 08:12:00

 

Nem tartották váratlannak, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken felminősítette a magyar államadós-besorolást befektetésre ajánlott kategóriába az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik szerint a döntés az elmúlt évek makrogazdasági eredményeit tükrözi.

 

    Virovácz Péter, az ING makroelemzője szerint a felminősítés már régóta esedékes volt, így a döntés nem számít meglepetésnek, már csak azért sem, mert pont egy évvel ezelőtt kapta meg Magyarország a "felminősítés előszobájának" számító pozitív kilátást.
    A csökkenő adósságráta, a stabil költségvetési politika és mindenekelőtt az ország külső sérülékenységének jelentős csökkenése meggyőzte a hitelminősítőt arról, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön - értékelte az elemző a döntést.
    Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy még legalább egy kedvező hitelminősítői döntésre szüksége van Magyarországnak ahhoz, hogy a konzervatív befektetési politikát folytató intézményi befektetők is megjelenhessenek a magyar állampapírpiacon, lefelé nyomva ezzel az állam finanszírozási költségeit.
    Felidézte, hogy a Fitch 2012 január elején vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól, így pénteki döntése több mint négyéves időszakot zárt le.
    Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a felminősítés visszaigazolja az elmúlt 4-5 év makrogazdasági stabilizációs erőfeszítéseit. A szakértő szerint annak ellenére, hogy kedvezőtlen hatással van az államháztartási hiányra és az államadósság pályájára a költségvetési fegyelem idei és jövő évre tervezett lazítása, ennek mértéke nem túlzottan jelentős, és hatását részben ellensúlyozza a keresletélénkítő politika eredményeként várható gazdasági növekedési többlet.
    Rövid távon a döntés kedvező hatású a forint árfolyamára is, az euróval szemben a forint visszatérhet a 315 alatti tartományba - vélte az elemző.
    Barczel Vivien, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint a pozitív döntésre a piacok oldaláról is érkezhet reakció, erősödhet a forint a következő napokban.
    Fontos kérdés, hogy a többi hitelminősítő is követi-e a Fitch példáját, azaz befektetésre ajánlott kategóriába sorolja-e az országot. Az Erste elemzője szerint a mostani döntést követően a Moody's is kedvezően dönthet július 8-án, ugyanis pozitív a kilátás ennél a hitelminősítőnél. A Standard & Poor's felminősítésére azonban idén nem számít az Erste elemzője.