Andrea napja van. | 2024.04.18

Német lap: terrorelhárítók védik a csapatokat a labdarúgó Európa-bajnokságon

2016-05-20 13:25:00

 Terrorelhárító rendőri egységek vigyáznak majd éjjel-nappal a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon (Eb) szereplő nemzeti válogatottakra - írta pénteken a Mitteldeutsche Zeitung című német lap a szövetségi parlament (Bundestag) sportbizottságának legutóbbi ülésén elhangzottakra hivatkozva.

    A torna szervezői mind a 24 csapathoz 5-5 munkatársat irányítanak a francia rendőrség különleges erőitől. Ezek a terrorelhárító szakemberek állandóan a válogatottakkal lesznek - mondta el a sportbizottság május 11-ei ülésén Jacques Lambert, a szervezőbizottság elnöke és Wolfgang Lohmann, a német tartományi készenléti rendőri szervek felügyelője az ülés résztvevőinek beszámolója szerint.
    A csapatok védelme mellett a stadionok biztosítását is megerősítik, a szokásos egy helyett három biztonsági gyűrűt vonnak a mérkőzések helyszínei köré.
    A német válogatottat hazai biztonsági szakemberek is védik, köztük a szövetségi bűnügyi hivatal munkatársainak (BKA) egy csoportja.
    A jobbközép kormányzó CDU/CSU frakciójának egyik vezető belügyi szakpolitikusa, Stephan Mayer a Mitteldeutsche Zeitungnak azt mondta, hogy nemcsak a csapatokat, a szállásokat és a stadionokat fenyegeti terrorveszély, hanem egész Franciaországot, de nem szabad "hisztériába esni".
    A bizottság egyik ellenzéki tagja, André Hahn, a Baloldal képviselője hozzátette, hogy a hasonló rendezvényekhez képest az Eb-n nagyon szerteágazó biztonsági óvintézkedéseket tesznek, de "nincs abszolút biztonság".
    Csütörtökön a Bild című lap arról írt, hogy a BKA szerint iszlamista terroristák csapatok és mérkőzések ellen is megkísérelhetnek támadást. A rendőrségi szerv különösen veszélyeztetett eseményként tartja számon a torna nyitómérkőzését, a június 10-ei Franciaország-Románia találkozót és a döntőt, amelyet július 10-én rendeznek meg a párizsi Stade de France stadionban, az Iszlám Állam terrorszervezet tavaly novemberi merényletsorozatának egyik helyszínén.
    A franciaországi Eb-re június 10. és július 10. között kerül sor. A magyar válogatott 44 év után szerepel majd ismét a tornán, amelyen sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.