Emma napja van. | 2024.04.19

Bolgár önkormányzat elnöke: mindig is nagyon jó volt a kapcsolat a magyarokkal

2016-05-20 09:09:11

 A bolgár és a magyar nép kapcsolata mindig is nagyon jó volt - mondta a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    Muszev Dancso azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy vasárnap lesz a közmédiában a Magyarországon élő nemzetiségek napja, amelynek célja, hogy a többség megismerje a kisebbséget.
    A szervezet elnöke közölte, hogy a bolgárok és a magyarok kapcsolata ősi időkre, már a honfoglalás előttre visszanyúlik. Bolgárok többször települtek be Magyarországra, jellemző volt a bolgárkertészek érkezése a 19. század végén, a 20. század elején, ami a harmadik betelepülési hullámként ismert.
    Muszev Dancso úgy fogalmazott: a bolgárok mindig is összetartottak a magyarokkal. Szimbolikusnak nevezte, hogy október 19-ét a bolgár-magyar barátság napjává akarják tenni. A javaslatot valószínűleg mindkét ország parlamentje támogatja - fűzte hozzá.
    Kiemelte: a bolgár kultúra napját is vasárnap ünneplik, ugyanis száz éve alapították a magyarországi bolgár egyházközséget.