Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2016-05-19 16:35:00

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Balkán-félsziget, valamint az Urál előterének időjárását anticiklon alakítja. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően arrafelé sokat süt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor szárazföldünk más területei fölött ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok helyezkednek el. Hatásukra többfelé erősen felhős az ég, és elsősorban a frontok mentén több helyen fordul elő eső, zápor, néhol zivatar is kialakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északnyugati, északi tájain 3 és 10, a középső és nyugati területeken pedig 14 és 20 fok között alakul. A legmelegebb délen és az Urál előterében van, ahol a délutáni órákra általában 20 és 26 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félsziget déli vidékén 28, 30 fokot is mérnek. Péntek estig a Kárpát-medence fölé váltakozó nedvességtartalmú, továbbra is meleg léghullámok érkeznek, lényeges időjárás-változás nem valószínű.
    
    Várható időjárás péntek estig
    ------------------------------
    
    Csütörtökön erősen és gyengébben felhős időszakok, illetve területek egyaránt előfordulnak. Szórványosan, az éjszaka második felében néhol várható zápor, nyugaton egy-egy zivatar. Pénteken a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés lesz, helyenként zápor, főként a Dunántúlon néhol zivatar kialakulhat. Kezdetben a déli, délnyugati, majd hajnalban az északira, északkeletire forduló szél megélénkül, pénteken délnyugaton meg is erősödik. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 19 és 24 fok között alakul.