Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: az szja-csökkentés ellenére sem mérséklődnek az állam bevételei

2016-05-19 13:27:00

 A személyi-jövedelemadó (szja) kulcsának egy százalékos csökkentése, a munkavállalóknál hagyott 120 milliárd forintos többletbevétel ellenére sem csökkennek az idén az állam egészének bevételei, mivel a foglalkoztatottak száma 150 ezerrel nőtt az első negyedévben, valamint emelkedtek a reálbérek is - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Az NGM csütörtökön közzétett jelentése szerint az év első négy hónapjában 144,9 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének hiánya az egy évvel korábbi 609,8 milliárddal szemben. Az elmúlt másfél évtizedben nem volt ilyen alacsony az első négyhavi hiány.
    Banai Péter Benő hangsúlyozta, hogy a mostani érték az éves tervezett hiány mindössze 19 százaléka, míg egy évvel korábban 50 százalék volt a deficit az első négy hónapban.
    Kifejtette: a költségvetés bevételei az összes jogcímen magasabbak, mint az előző év azonos időszakában, társasági adóból mintegy 50 milliárd forinttal több érkezett az államháztartásba, forgalmi adóból pedig 20 milliárd forint a többlet.
    Az állam kiadásai a tervezettnek megfelelően alakultak, ugyanakkor mérséklődtek az uniós támogatások kifizetései és a kamatkiadások. A gazdasági eredmények, valamint az államháztartás pozíciója lehetővé teszi, hogy a többletbevételeket például új beruházásokra, az otthonteremtési támogatások megnövelésére fordítsák úgy, hogy az államháztartási hiány továbbra is a GDP 2 százaléka legyen - részletezte az államtitkár.