Emma napja van. | 2024.04.19

MNB: a nemteljesítő hitelek továbbra is kiemelt kockázatot jelentenek

2016-05-19 08:53:59

 A bankrendszer sokkellenáló-képessége változatlanul erős, külső sérülékenysége tovább mérséklődött, a jelentős nemteljesítő lakossági és vállalati hitelállomány ugyanakkor változatlanul kiemelt kockázatot jelent, ezek rendezése, valamint a piaci alapú hitelezés helyreállítása szükséges a fenntartható gazdasági növekedés támogatásához - állapította meg a pénzügyi stabilitásról csütörtökön kiadott legfrissebb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

    Az elemzés szerint a vállalati hitelezést 2015-ben kettősség jellemezte, míg a kis- és középvállalati (kkv) szektor hitelezése - jelentős mértékben a növekedési hitelprogramnak köszönhetően - 3,6 százalékkal bővült 2014-hez képest, a teljes vállalati hitelezés 4,3 százalékkal csökkent. A csökkenés több egyedi tranzakció következménye, ezek kiigazításával a leépülés üteme 2,1 százalék lenne.
    Az MNB 2016-ban és 2017-ben, korábbi előrejelzéséhez hasonlóan, a kkv hitelezés 5 és 10 százalék közötti bővülését várja.
    A háztartások 2015 második felében is nettó hiteltörlesztők voltak, a hitelállomány - a forintosítás miatt is - mérséklődött 2015 végén, az új hitelek kibocsátása azonban tavaly 19 százalékkal emelkedett. A háztartási hitelezés elsősorban a lakáscélú szegmensben bővült - éves összevetésben 36 százalékkal -, de az új lakásra felvett hitelek állománya stagnált. Az MNB 2016-ben a háztartási hitelkereslet enyhe bővülését várja a kormány otthonteremtési intézkedései nyomán.