Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több hét után újra határozatképes volt a horvát parlament

2016-05-18 10:25:48

 

Újra határozatképes volt a horvát parlament szerdán, miután az előző három hét során egyetlen törvényt sem tudott elfogadni a szűk többséget alkotó kormánypárti frakció hiányzó képviselői miatt - írta a horvát sajtó.

 

    A szavazásba nem kapcsolódott be az ellenzék, de a 151 fős parlamentben így is 84 képviselő volt jelen. 
    Tomislav Karamarko első miniszterelnök-helyettes, a nagyobbik kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) elnöke a parlamenti ülés előtt újságíróknak úgy nyilatkozott: többé nem fog előfordulni, hogy döntésképtelenné válik a nemzetgyűlés (szábor), mert ez felelőtlenség a választókkal szemben. Megerősítette, hogy a HDZ-ben a jövőben büntetni fogják azokat a képviselőket, akik nem járnak el a parlamenti ülésekre. 
    A napirend szerint szerdán a képviselők olyan törvényekről szavaztak, amelyek többségét a kormány küldte a nemzetgyűlés elé. Köztük volt Stjepan Mesic volt államfő hivatalának megszüntetése is. 
    Mesicnek nem jár többé szolgálati gépjármű és sofőr, valamint titkár sem, egyedül testőrét tarthatja meg élete végéig az állam költségén. A hivatal fenntartására az állam eddig 600 ezer kunát (mintegy 26 millió forintot) különített el évente.
    Mesicet Franjo Tudjmannak, a független Horvátország első elnökének halála után választották meg 2000 februárjában államfőnek, és két ciklusban töltötte be e tisztséget. Hivatali utóda, Ivo Josipovic - akit 2010-ben választottak meg és 2015-ben távozott a tisztségéből - nem élt a lehetőséggel, hogy maga is hivatalt tartson fenn.
    Mindazonáltal csak Mesicnek volt joga élete végéig hivatalt fenntartani, Josipovic csak öt évig tehette volna meg.
    Mesic hivatalának megszüntetését az egyik kormánypárt, a Híd javasolta takarékossági indokokra hivatkozva. A kormány az erre vonatkozó törvényjavaslatot még áprilisban elfogadta, és a parlament gyorsított eljárásban tárgyalt róla. A törvényjavaslatot három héttel ezelőtt is szavazásra bocsájtották, de a parlament akkor nem volt határozatképes, ezért nem szavaztak róla. 
    A Híd korábban úgy vélekedett: semmi haszna nincs az országnak abból, hogy Mesic milliókat költött el politikai tevékenységre. 
    Mesic, aki 1994-ben szakított a HDZ-vel, és új pártot alapított, hivatala megszüntetésével kapcsolatban korábban azt mondta: politikai leszámolás áldozata. Nemrég bejelentette, hogy alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.
    A volt államfő nagy népszerűségnek örvendett, míg tisztségében volt. Később inkább utazásaival hívta fel magára a közvélemény figyelmét. 
    Kisebb botrány kerekedett abból, hogy 2015-ben titokban Észak-Koreába utazott, és találkozott az ázsiai országot vezető Kim Dzsong Unnal. Mesic azzal védekezett, hogy magánszemélyként járt a kelet-ázsiai országban. Az ügyre az év elején derült fény.