Auguszta napja van. | 2024.03.29

Peking számít Hongkongra, de a helyiek egy része nem látja szívesen a központi vezetés képviselőjét

2016-05-18 07:45:03

 Kína teljes mértékben támogatja, hogy Hongkong - adottságai miatt - kivételes szerephez jusson az Ázsiát Európával és Afrikával összekötő, "egy övezet, egy út" nevű kezdeményezésben - jelentette ki szerdán Csang Tö-csiang kínai házelnök a különleges közigazgatási övezetben tett látogatásán. Közben több tüntetőt őrizetbe vettek, mert megpróbálta megzavarni a kínai szárazföldről érkezett magas rangú vendég programját.

    A kínai parlament elnöke, egyben a párt hongkongi ügyekért felelős bizottságának vezetője azt mondta: Hongkong regionális pénzügyi központként, befektetőként, fejlett szolgáltatóiparával, kereskedelmi, logisztikai előnyöket hordozó pozícióban, az innovációban és kreativitásban élen járva "szuper összekötő" szerepet játszhat a Kínától Afrikáig vezető "új Selyemút" megvalósításában.
    Sajtóbeszámolók szerint Csang beszédét nem zavarták meg tiltakozók.
    A városvezetés szerdán nyolcezerre növelte a biztonságot felügyelő rendőrök számát, és azzal fenyegetőzött, hogy a rendőrség fellép minden olyan kísérlet ellen, amely veszélyezteti Csangot, vagy megzavarja az új Selyemúttal kapcsolatos fórumon elhangzó beszédét. A rendőrség közölte, hogy felkészült a tüntetők titokban szervezett "gerillaakcióira", és eltávolít a levegőből minden olyan drónt, amelynek közelségét a biztonsági zónákhoz veszélyesnek ítéli meg.
    A South China Morning Post című lap értesülései szerint a rendőrségnek tudomása volt arról, hogy egyes szervezetek mozgósították tagjaikat a rendezvénynek helyet adó kongresszusi és kiállítási központ megtámadására. Szerdán, még az esemény előtt több tucatnyian tüntettek, követleve, hogy Peking hagyjon fel a beavatkozással Hongkong ügyeibe.
    A csoport végül a demonstrációra kijelölt helyen élt a gyülekezés és a szólásszabadság jogával. A tér túloldalán egy másik, kisebb csoport kínai hazafias dalokat játszott. Több mint száz egyenruhás ember, köztük rohamrendőrök és a terrorelhárítás munkatársai vigyázták a rendet.
    Csang már érkezése napján, kedden mintegy másfél órás megbeszélést folytatott a helyi kormányzat képviselőivel. A tervek szerint szerdán leül a helyi törvényhozás ellenzéki képviselőivel is legalább 40 percre. Az eseményre négy, úgynevezett pándemokrata politikust választottak ki, akik várhatóan a jelenlegi kormányzó elmozdítását és politikai reform újraindítását szorgalmazzák majd. A témákról a 22 ellenzéki képviselő döntött.
    A legfrissebb jelentések szerint a tüntetések helyenként dulakodásba torkollottak, a Szociáldemokraták Ligája nevű szerveződés hét aktivistáját őrizetbe vették. Ők voltak azok, akik egy hatalmas sárga molinót engedtek le egy domboldal sziklás részén azzal a felirattal, hogy "Valódi általános választójogot akarunk!" A tíz méter hosszú molinót végül a tűzoltók eltávolították.
    Fiatalok és politikai csoportosulások 2014-ben a Foglald el a központot! mozgalom szervezésében 79 napon át lezárva tartották a város több fontos csomópontját, szabad kormányzójelölt-állítást követelve, tiltakozásul a Peking által diktált változások üteme és tartalma miatt.
    A bevásárlóturizmust ellenző úgynevezett "lokalisták" több alkalommal rátámadtak a város utcáin kínai szárazföldi turistákra, idén februárban pedig a magát Hongkongi Bennszülötteknek nevező szerveződés erőszakos, gyújtogatásokkal kísért vandál utcai zavargásokat szervezett az engedély nélküli helyi árusok melletti kiállásként. A hongkongi társadalomban tapasztalható feszültségek gyökere egyes megfigyelők szerint az új, felnövő generáció identitászavarában keresendő.
    Hongkong 1997. július elsejétől került vissza 150 év brit gyarmati uralom után az anyaországához, és több mint hétmilliós lakosságával a világ egyik legdemokratikusabb társadalmát alkotja, ahol a polgári szabadságjogok nagymértékben érvényesülnek. A helyi megmozdulások nyomán azonban a központi kormány korábban szükségét érezte leszögezni: az ötven évre garantált különleges státus nem jelent teljes autonómiát, sem a hatalom decentralizálását.