Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó a Schengen 2.0 tervről tárgyalt a bolgár külügyminiszterrel

2016-05-18 06:29:01

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán kétoldalú megbeszélést folytatott Daniel Mitov bolgár külügyminiszterrel Szófiában, a két miniszter egyebek mellett a magyar kormány Schengen 2.0 akciótervéről tárgyalt.

 

    A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljutatott közleményében azt írták: Szijjártó Péter az Európa Tanács külügyminiszteri ülésének alkalmával folytatott megbeszélést bolgár kollégájával, akivel az Európai Bizottság bevándorlási kvótákkal összefüggésben tett javaslatáról is tárgyalt.
    A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, amely pénzbüntetést irányoz elő azon országokkal szemben, amelyek elutasítják a kötelező betelepítési kvótát. 
    Közös állásponton voltak azt illetően is, hogy a külső határok védelmének kell lennie az elsőszámú és legfontosabb feladatnak.
    Egyetértettek abban is, hogy az Európai Bizottság nem vonhatja el a tagállamok hatáskörét és nem csorbíthatja azok szuverenitását - áll a tárca közleményében.