Auguszta napja van. | 2024.03.29

Soros György több céget jegyeztetett be a Mossack Fonseca irodával

2016-05-18 06:18:14

 

Soros György magyar származású amerikai befektető is érintett az offshore-botrányként elhíresült panamai kiszivárogtatásban - írta honlapján a FoxNews amerikai tévécsatorna.

 

    A cikk szerint a milliárdos üzletember a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodán keresztül jegyeztetett be három céget három olyan országban, amely adóparadicsomnak számít, és nem tartozik amerikai fennhatóság alá. 
    A Soroshoz köthető Soros Finance Inc. nevű céget Panamában, a Soros Holdings Ltd.-t a Brit Virgin-szigeteken, a Soros Capital Ltd.-t pedig Bermudában jegyezték be. Előbbi kettő még az 1980-as, 1990-es években volt aktív.
    A FoxNews a botrányt kirobbantó Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumától (ICIJ) kapott adatbázisban bukkant rá a cégekre. 
    Az ICIJ egyik fő támogatója a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézet, amely tavaly 1,5 millió dollárt (417 millió forintot) adott a szervezetnek.
    Az ICIJ vezetője, Gerard Ryle azt mondta, hogy addig nem találkozott a Soros-cégekkel a több millió adatot tartalmazó adatbázisban, amíg a FoxNews munkatársai nem hívták fel rá a figyelmét.
    A FoxNews írása szerint a Soros Capital létrehozott egy offshore céget a Kajmán-szigeteken, azzal a céllal, hogy közösen fektessen be a Carlyle Grouppal, melynek befektetői között volt a szaúdi Bin Laden-család is. A Carlyle Group kormányzati és katonai szerződésekkel rendelkező, fegyvergyártó és hírszerzési eszközöket előállító cégek adásvételére szakosodott, amihez offshore cégeket is felhasznál.
    A Soros Capital az adatok szerint az AIF (Indonesia) Ltd.-nek is nagybefektetője lett, amely cég magán és állami pénzekből vesz részt ázsiai infrastrukturális projektekben.
    A kiszivárogtatott adatbázis a Soros Capitalt kapcsolatba hozza a Dongya Ports Ltd.-del is, amelyet offshore cégek kusza hálózata tulajdonol a FoxNews szerint.
    A FoxNews azt írja, hogy a három offshore vállalat csak a jéghegy csúcsa lehet abban az "offshore birodalomban", a Quantum alapcsoportban, melyet Soros alapkezelője irányított. A konzervatív hírcsatorna beszámolója szerint Soros két évvel ezelőtt 381 millió dollár (106,1 milliárd forint) értékű Quantum-részvényt adományozott a New York-i Nyílt Társadalom Intézetnek.
    A Panama-iratok összeállításán mintegy nyolcvan ország négyszáz újságírója dolgozott, az információkat állítólag egy ismeretlen szivárogtatta ki, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából. Az oknyomozók munkája nyomán aztán csaknem 12 millió adat, összesen 2,6 terabájt nagyságú adattömeg állt össze, amely nagy nemzetközi vállalatok, politikusok, bűnözők adóelkerülési gyakorlatát dolgozta fel, bemutatva a legfontosabb adóparadicsomokat is. Ezt az óriási adatbázist nyitották meg május elején mindenki előtt.

http://www.foxnews.com/world/2016/05/16/panama-papers-reveal-george-soros-deep-money-ties-to-secretive-weapons-intel-firm.html