Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brit üzleti vezetők érvelnek a Brexit mellett

2016-05-16 14:01:00

 A brit gazdaság versenyképességét rontják az EU-szabályozások, ezért Nagy-Britannia akkor járna jól, ha az EU-tagságról június 23-ra kiírt népszavazás eredményeként kilépne az Európai Unióból - áll abban a közös felhívásban, amelyet több száz brit üzletember tett közzé hétfőn.

    A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap levelezési rovatában közölt állásfoglalást 306-an írták alá, köztük David Sismey, a Goldman Sachs bankóriás londoni befektetési részlegének területi igazgatója, Steve Dowdle, a Sony elektronikai és szórakoztatóipari konglomerátum európai érdekeltségének volt alelnöke és Sir Patrick Sheehey, a British American Tobacco dohányipari konglomerátum volt elnöke.
    A közös levél szerzői szerint a brit gazdaság az ötödik legnagyobb a világon, és hamarosan a legnagyobb európai gazdasággá válik, megelőzve Németországot.
    A brit gazdaság versenyképességét azonban gyengíti, hogy Nagy-Britannia "a kudarcos EU tagja". Az Európai Unió évről évre egyre kevesebb brit terméket vásárol, mivel gazdaságai stagnálnak, és az unióban több milliónyi a munkanélküli - áll a felhívásban.
    A levél aláírói idézik a Bank of England - a brit jegybank - előző kormányzója, Sir Mervyn King kijelentését is, amely szerint "az euró szétrobbanhat".
    A felhívás szerint mindemellett a brüsszeli bürokrácia az 5,4 millió brit üzleti vállalkozás mindegyikét fojtogatja, annak ellenére, hogy csupán "csekély kisebbségük" kereskedik az EU-val.
    Az aláírók mindezek alapján úgy vélekednek, hogy a brit üzleti szféra az EU-n kívül még gyorsabban növekedhetne, új piacokra léphetne be és több munkahelyet teremthetne. Éppen ezért ideje távozni az EU-ból, és visszaszerezni az ellenőrzést - fejeződik be az üzleti vezetők közös felhívása.
    A brit üzleti szféra megosztott az EU-tagság kérdésében.
    Nemrégiben 198 brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő óriásvállalat - köztük az Airbus, a Vodafone, a Ryanair, a BP és a BAE Systems - vezetői álltak ki közös nyílt levelükben Nagy-Britannia EU-tagsága mellett.
    E felhívás aláírónak érvelése szerint a brit üzleti szférának a további beruházások és az állásteremtés érdekében korlátlan hozzáférésre van szüksége az Európai Unió 500 millió fős egységes belső piacához, és ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, azzal elrettentené a befektetőket, munkahelyeket sodorna veszélybe, és az egész brit gazdaságot kockára tenné.
    A Brit Iparszövetség (CBI) minap közzétett, enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló 79 oldalas tanulmánya szerint - amelyet a CBI megbízásából a PwC üzleti tanácsadó cég állított össze - az uniós tagság feladása esetén a nominális brit hazai össztermék (GDP) már 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb, mint akkor, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.
    A PwC szakértőinek becslése szerint ez 55-100 milliárd font (23 ezer-40 ezer milliárd forint) - háztartásonként 2100-3700 font - közötti nominális gazdasági veszteséget jelentene az évtized végéig 2015-ös árfolyamokon számolva.