József napja van. | 2024.03.19

Bogárdi Szabó: Isten nélkül egész valónk a félelem foglya

2016-05-15 15:45:00

 

Félelmetes korban élünk, mert Isten nélkül egész valónk a félelem foglya - mondta Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke vasárnap Budapesten, a budahegyvidéki református templomban.

 

    Bogárdi Szabó István pünkösdi igehirdetésében kiemelte: aki Isten nélkül él, mindig félelemben él, Isten szeretetében pedig csak "az ő lelke erejével és józanságával" lehet megmaradni.
    Az istenszeretet a legcsodálatosabb dolog, de nem emberi képesség, hanem a szentlélek ajándéka - tette hozzá.
    A református püspök példája szerint Isten Szentlelke ugyanúgy űzi el a félelmet az emberi szívből, ahogyan a tavasszal visszatérő fecskék verik ki a bitorlókat a télidőre üresen hagyott fészkeikből. "Mert nincs bennünk keresnivalója a félelemnek, a gyűlöletnek, a gonoszságnak" - fogalmazott.
    Beszélt arról, hogy "saját életünk, civilizációnk, kultúránk vagy gyermekeink jövője" egyaránt félelemmel, szorongással tölthet el bennünket. Ha pedig ezek a félelmek összeadódnak, egyszer csak megdöbbenünk, és kétségbeesünk, mert érezzük és tudjuk, hogy hívni kell az isteni erőket, de nem vagyunk rá képesek.
    "Érezzük és tudjuk, hogy nincs nagyobb dolog Isten szereteténél, mégsem tudjuk kimondani és kérni. Ilyenkor a Lélek az, aki a kimondhatatlan fohászokat elkiáltja helyettünk, a lélek az, aki helyettünk imádkozik." Ilyen barát és pártfogó a Szentlélek, akit Isten pünkösdkor elküldött a világba - mutatott rá igehirdetésében Bogárdi Szabó István.