József napja van. | 2024.03.19

Netanjahu továbbra is ellenzi a francia békekezdeményezést

2016-05-15 13:48:00

 

Továbbra is ellenzi közel-keleti francia békekezdeményezést az izraeli miniszterelnök. Erről tájékoztatta Benjámin Beteanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap délelőtt Jeruzsálemben  Jean-Marc Ayrault francia külügyminisztert.  

 

    Netanjahu a kormány szokásos vasárnapi ülésén ismertette a francia politikussal folytatott megbeszélésén  történteket. Az izraeli katonai rádió szerint kifejtette:  a hónap végére a nagyhatalmak részvételével, de izraeli és palesztin jelenlét nélkül tervezett "békecsúcs" nem oldja meg a béke ügyét, mert ahhoz "csak közvetlen tárgyalások vezethetnek el, ahogy Egyiptommal és Jordániával történt."
    Az izraeli kormányfő szerint a francia megközelítés kibúvót jelenthet a palesztinok számára  és  tovább nehezíítené a megegyezést. 
    Jean-Marc Ayrault Jeruzsálemből Rámalláhba utazott, ahol Mahmúd Abbásszal tárgyalt a Párizsban tervezett konferenciáról, ahol sokkal kedvezőbben fogadták a békefolyamat beindításának legújabb próbálkozását.
    A francia külügyminiszter munkatársai azt közölték a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjával, hogy Izrael állításával szemben Franciaországnak nem áll szándékában előre meghatározni a  békét ígérő  közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások eredményeit, azonban jelenleg nem folynak izraeli-palesztin egyezkedések. 
    A francia békekezdeményezés elfogadtatása érdekében május 21-től 24-ig Izraelbe és a Palesztin Hatóság területére látogat Manuel Valls francia miniszterelnök is. 
    Jeruzsálem és Párizs viszonya erősen megromlott az utóbbi hetekben, miután a francia diplomaták is megszavazták az ENSZ kulturális szervezetének, az UNESCO-nak azt a döntését, amely nem ismerte el a zsidók kapcsolatát Jeruzsálemhez és a Siratófalhoz. 
    Benjámin Netanjahu több hete kemény hangú levelet küldött ebben az ügyben Francois Hollande francia elnöknek, - amit az izraeli kettes kereskedelmi tévécsatorna szombaton nyilvánosságra hozott. 
    Az izraeli kormányfő levelében "elképesztőnek" nevezte, hogy Párizs támogatta az UNESCO határozatát, amely a szöveg szerint "az igazság történelmi eltorzítása, rendkívül elfogult és támadó" Izraellel szemben.
    Válaszul Hollande francia elnök kijelentette, hogy Franciaország szavazata "félreértés" volt  és nem fog megismétlődni, majd néhány nappal később Manuel Walls is szabadkozott a francia szavazat miatt: kínosnak és szerencsétlennek nevezte az ENSZ kulturális szervezetének határozatát. 
    Franciaország május  végére egy nagyszabású nemzetközi konferenciát hívott össze, hogy azon mozgósítsa a nemzetközi közösséget a palesztin-izraeli viszály "a két népnek két államot" tervező megoldásáért. A franciák úgy vélik, hogy a nagyhatalmak közreműködésével az év végéig sikerülhet a lehető legjobb feltételekkel újraindítani a 2014 tavaszán megszakadt közvetlen palesztin-izraeli tárgyalásokat.
    A párizsi nemzetközi találkozón a tervek szerint nem lesznek jelen Izrael és a Palesztin Hatóság képviselői, viszont meghívták rá a közel-keleti "kvartett" (Egyesült Nemzetek Szervezete, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország), az Arab Liga, az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és mintegy húsz ország képviselőit.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány