József napja van. | 2024.03.19

Szakértő: nagyon sok káros anyag van az e-cigarettában

2016-05-15 13:02:00

 Nagyon sok káros anyag található az elektromos cigaretta párájában - mondta az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet stratégiai igazgatója vasárnap az M1 aktuális csatornán.

    Horváth Ildikó szerint a teljes lakosság számához képest elenyésző az e-cigit használók száma, viszont megfigyelhető, hogy "agresszívan" terjed azok között is, akik korábban semmilyen dohánytermékkel nem éltek.
    Hozzátette, hogy a tanulmányok szerint az e-cigi nem segít a leszokásban, bár a marketing ezt próbálja sugallni. Sőt éppen ellenkező hatása van, fenntartja a dohányzást - emelte ki.
    Hatályba lép május 20-án az elektronikus cigaretta használatát korlátozó szabályozás, nem lehet majd e-cigarettát szívni például a munkahelyeken és a játszótereken; a szabályt megszegők bírságra számíthatnak - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala a héten az MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A közlemény szerint tilos lesz elektronikus cigarettát és dohányzást imitáló elektronikus eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és azok ötméteres körzetében. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.