Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ma van az Emlékhelyek napja

2016-05-14 08:11:27

 

Ma van az Emlékhelyek napja, amelyen országszerte mintegy 50 nemzeti és történelmi emlékhely várja programokkal a látogatókat.

 

    Az országos rendezvénysorozatot első alkalommal szervezi meg a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A nyitó rendezvénynek az egyetlen kiemelt emlékhely, a budapesti Kossuth tér ad otthont, ahol a köszöntők után a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár zenekar lép fel.
    Az Országházban építéstörténeti előadás lesz az Országgyűlési Múzeum Kőtárában, tárlatvezetést tartanak a múzeum 1956-os emlékhelyén és a kiállítótér két állandó kiállítását is meg lehet tekinteni.
    A Fiumei úti sírkertben az érdeklődőket egész nap óránként induló tematikus séták várják, felkeresve többek között a magyar történelem nagyjainak, feltalálóknak, művészeknek, sportolóknak, neves orvosoknak és múzsáknak a síremlékeit. Az eseményen bemutatják Kossuth Lajos, Batthyány Lajos és Deák Ferenc díszes mauzóleumát is.
    Programokkal várják a látogatókat az egri várban, a mohácsi nemzeti emlékhelyen, az ópusztaszeri emlékparkban és Drégely váránál, Veszprémben pedig háromnapos eseménysorozattal készülnek.