Emma napja van. | 2024.04.19

Már kétszáznál több tanúgondozó segíti az igazságszolgáltatást

2016-05-14 07:25:00

 

Már 227 tanúgondozó segíti az igazságszolgáltatást Magyarországon - közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) munkatársa az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

 

    Várai-Jeges Adrienn bíró elmondta: a tanúvallomás az egyik legfontosabb bizonyítási eszköz, ezért nagyon fontos, hogy a beidézettek megjelenjenek a tárgyaláson és vallomást tegyenek. Ismerniük kell a jogaikat és a kötelezettségeiket, bízniuk kell a bíróságban, és ebben segítenek nekik a tanúgondozók.
    Elérhetőségeiket a törvényszékek honlapján lehet megtalálni, ezeken keresztül tudják velük felvenni a kapcsolatot, akik szeretnék. A tanúgondozónak jelezheti például a beidézett, ha fél a tárgyalás valamelyik résztvevőjétől, és nem akarja, hogy az illető jelen legyen a vallomása alatt. Ebben az esetben arra is lehetőség nyílhat, hogy a tanút védett szobában hallgassák ki.
    Az OBH országos tanúgondozási programja 2013-ban indult - idézte fel Várai-Jeges Adrienn. Hangsúlyozta, hogy a tanúgondozás más, mint az áldozatvédelem. 
    Az áldozatvédelem lényege, hogy fel kell ismerni az áldozatokat, majd velük érzékenyen, pártatlanul és elfogulatlanul kell bánni, hogy ne váljanak másodlagosan, a bíróságon is áldozatokká. Megjegyezte: a tárgyaláson is kiderülhet valakiről, hogy áldozat. Ha például egy családjogi per alatt tudja meg a bíróság, hogy családon belüli erőszak történt.