Gedeon napja van. | 2024.03.28

Erdélyben is elkezdik működésüket a Civil Információs Centrumok

2016-05-13 18:46:00

 

Négy erdélyi városban is elkezdik tevékenységüket Civil Információs Centrumok (CIC) - jelentette be pénteken kolozsvári sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 

    A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum közvetítésével Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Kolozsváron alakultak olyan centrumok, amelyek tájékoztatással, a pályázati lehetőségek figyelésével, kapcsolatok létesítésével segítik a térségben működő többi civil szervezetet. E centrumok feladatai között különös hangsúlyt kap a magyar és a külhoni magyar szervezetek közötti kapcsolatok építése, a közösségépítés és a közfoglalkoztatás eredményességének elősegítése.
    Soltész Miklós elmondta: az erdélyi civil információs központok másfél millió forintos támogatást kapnak működésükhöz. Az erdélyi centrumokat a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együttműködő Magyar Ifjúsági Értekezlethez (Miért) tartozó ifjúsági szervezetek működtethetik.
    Az államtitkár azt is elmondta, hogy az erdélyi centrumoknak nyújtott közvetlen támogatáson túl az erdélyi civil szervezetek további forrásokat is elérhetnek, hiszen a minisztérium pályázatain megadták annak a lehetőségét, hogy a magyarországi civil szervezetek határon túli magyar ifjúsági civil szervezetekkel működjenek együtt. Ennek köszönhetően idén 95 határon túli társpályázó 94 millió forint támogatást nyert, melyből több mint 55 millió forintot az erdélyi társszervezettel benyújtott pályázatok nyertek.
    Soltész Miklós azt is megjegyezte, hogy a minisztérium más pályázati lehetőségeket is biztosít a határon túli magyaroknak. Kolozsvár vonzáskörzetébe az elmúlt 6 évben 330 millió forint érkezett egyházak számára kiírt pályázatok keretében.
    Az államtitkár fontosnak tartotta, hogy a román társadalom is megértse: nem ellene szól a támogatás. "Az ideérkező támogatások erősítik a román nemzetet is Románia megmaradását is" - jelentette ki az államtitkár, aki az Európába tömegesen érkező más kultúrájú bevándorlókat említette. Hozzátette, a két ország kultúrájában kereszténységében meglévő közös pontokat kell megtalálni.