Andrea napja van. | 2024.04.18

NGM: új lendület ad a kormány az építőiparnak

2016-05-13 10:36:59

 

Új lendületet kíván adni a kormány a magyar építőiparnak, ezt jelzik a már meghozott intézkedések, illetve az Irinyi tervben megfogalmazott ágazati stratégia - hangsúlyozta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

    Az államtitkár a közelgő fordulat jelének nevezt azt, hogy a márciusban megkötött új szerződések száma kiugróan, 47,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért adatot.
    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból ugyanakkor az is látszik, hogy márciusban 33,9 százalékkal, az első negyedévben pedig 27,6 százalékkal esett vissza az építőipari termelés a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva - ezzel kapcsolatban Lepsényi István különösen fontosnak nevezte az ágazat teljesítményét jelentősen befolyásoló ciklikusság mérséklését.
    A termelés visszaesését az uniós forrásból végzett munkák tavaly év végi befejeződése okozta - mondta az államtitkár. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, ami az építőiparra is pozitív hatással lesz.
    Az építőipar fellendülését támogatják a versenyszféra bővülő beruházásai, az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések, illetve a lakásépítések - jelezte.
    Lepsényi István elmondta: a lakáspiacnak számottevő lökést adnak majd a kormány elmúlt hónapokban hozott intézkedései, így várhatóan 2016-ban 13 ezerre emelkedhet az új lakások száma. (2015-ben 7612 lakás épült.)
    Kiemelte azt is, hogy az első negyedévben az új lakóépületekre kiadott építési engedélyek száma duplájára nőtt éves összevetésben.
    Az államtitkár hozzátette, a tárca bízik abban, hogy az új lakások általános forgalmi adójának csökkentése árcsökkenést jelent majd a vásárlóknak, amellett, hogy az építőipari beruházókat ösztönzi.
    Lepsényi István kitért arra is, hogy az építőipar fellendüléséhez nem csak a mennyiségi növekedést, hanem a minőségi javulást, az energia- és anyaghatékony beruházásokat is ösztönözni kívánja a kormány.
    Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: az építőipar idén rosszabb évet zár majd a tavalyinál, a március végi rendelésállomány 25 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, de keresik a lehetőségeket, hogy a kormányzat és a szakma összefogásával csökkentsék az építőipar teljesítményének visszaesését.
    Az ágazat bízik abban, hogy az év második felében felgyorsul az uniós pályázatok kiírása, illetve a pénzek lehívása. Az elnök szerint az kedvező, hogy sok olyan tervezett beruházás van, amit elő lehet készíteni.
    Koji László szintén kedvezőnek nevezte, hogy a 7-9 évvel elhalasztott lakásépítések és felújítások után a lakosság visszatérhet a beruházási piacra, ezt segítik a kormányzati intézkedések is.
    A múlt évi 7600 használatba vett lakóingatlan után az ÉVOSZ számításai szerint ebben az évben 12-15 ezer között lehet azoknak az új lakóingatlanoknak a száma, amelyekre az építőipar szerződést köt. Ha ezt az ütemet fent lehet tartani, akkor a kormányzati ciklus végére mintegy 40-45 ezer új lakóingatlan kivitelezésére kaphat az ágazat megrendelést - mondta szervezet elnöke.
    Koji László ismét hangsúlyozta, az ÉVOSZ javasolja, hogy a költségvetés teherbíró képességétől függően a felújításokat is ösztönözze a kormány részleges áfakedvezménnyel.