Gedeon napja van. | 2024.03.28

Czibere: több mint négymilliárd forint gyermekotthonok kiváltására és korszerűsítésére

2016-05-13 10:25:22

 

Több mint négymilliárd forintot fordítanak nagy gyermekotthonok kisebb lakásotthonokra történő kiváltására és korszerűsítésére - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán, sajtótájékoztatón.

    Czibere Károly elmondta, a pályázati programot április 28-án hirdették meg, pályázni a következő három hónapban lehet az otthonok állami, egyházi, önkormányzati és civil fenntartóinak.
    Az úgynevezett kitagolási program harmadik, utolsó fázisának pályázati összege a konvergenciarégiókban mintegy 3 milliárd forint, amelyet a budapesti központi régióban egy további 1,2 milliárd forintos keret egészít ki - közölte az államtitkár. A program végrehajtására 2,5-3 évet biztosítanak a nyertes pályázóknak - tette hozzá.
    Czibere Károly hangsúlyozta, a kiírásban nemcsak a gyermekotthonok átalakítását, korszerűsítését vagy új lakásotthon építését támogatják, hanem képzést és felkészítést is, amellyel megkönnyítenék az új körülményekhez alkalmazkodást az eddig nagyobb intézményrendszerhez szokott gyerekeknek és a szakembereknek.
    Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, Magyarországon mintegy 21-22 ezer gyerek van gyermekvédelmi gondoskodásban, kétharmaduk nevelőszülőknél él. A kitagolási program előző, 2,2 milliárd forint értékű körében sikerült sok, addig nagy gyermekotthonban élő gyermeket kisebb lakásotthonban elhelyezni, a nagy otthonokban lakók száma mostanra kevesebb mint ötszázra csökkent. A most kiírt pályázati program számukra kínál megoldást - fűzte hozzá.
    Czibere Károly kitért arra, a most induló program segítségével 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében a gyermekotthonok megújítása és kiváltása. A befejezést követően "nem lesz olyan gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatal felnőtt és gyermek, aki nagy, zsúfolt és korszerűtlen intézményben kényszerül élni" - fogalmazott az Emmi államtitkára.
    Felidézte, a gyermekvédelem megújításának első lépése a gyermekjóléti rendszer megújítása volt, amelynek keretében idén januártól négyszeresére emelték a gyermekjóléti központok számát. Megerősítették a jelzőrendszert, növelték a hátrányos helyzetű családokat gondozó szakemberek számát, folytatódtak a különböző felzárkózási programok, az intézményes ellátásról a családias típusú ellátásra történő átállás jegyében pedig fejlesztették a nevelőszülői hálózatot.
    Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, a tervek szerint a program segítségével egy új lakásotthon épülhet fel 2017-ig Mátészalkán.
    A szatmári városban tavaly adták át a helyi gyermekvédelmi központ uniós és állami forrásból felépített új épületét, amellyel a 160 férőhelyes gyermekvédelmi intézményből 48 férőhelyet váltottak ki.