Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megalakulásának hatvannyolcadik évfordulóját ünnepli Izrael

2016-05-12 10:26:00

 Az izraeliek légi parádéval, kirándulással, bibliai vetélkedővel, kulturális programokkal ünneplik az ország megalapításának hatvannyolcadik évfordulóját csütörtökön.

    Izrael Államot 1948. május 14-én kiáltották ki Tel-Avivban, a zsidó naptár szerint 5708. ijár 5-én. Miután a héber naptár nap- és holdnaptár, ez a nap a Gergely-naptárban mindig más napra esik.
    A függetlenségi napot megelőző szerdai nemzeti gyásznapon az elesett katonákra és a terrorizmus áldozataira emlékeztek, majd szerda este örömünnep kezdődött: országszerte tűzijátékokkal, koncertekkel, hajnalig tartó összejövetelekkel, utcabálokkal és házibulikkal ünnepelték az izraeliek országuk hatvannyolcadik "születésnapját".
     A függetlenségi napon a közszolgálati tévé hagyományosan a gyerekek minden évben megrendezett Biblia-vetélkedőjének döntőjét, majd a legmagasabb helyi elismerés, az Izrael-díj átadását közvetíti.
    A tengerparti sávban az izraeli hadsereg harci repülőivel légi bemutatót tart a nagyközönségnek, amelyre minden évben tömegek vonulnak ki a tengerpartra.
    Az izraeli nemzeti ünnepen a helyi hatóságok díjmentesen megnyitottak a látogatók előtt hatvannyolc látnivalót: múzeumokat, ásatásokat, az UNESCO helyi világörökségi helyszíneit.
    A programsorozat keretében Reuven Rivlin államelnök rezidenciáján katonai kitüntetéseket adnak át, majd Rivlin, Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Móse Jaalón védelmi miniszter és Gadi Eizenkot vezérkari főnök zenekari és énekes kísérettel eléneklik kedvenc függetlenség napi dalukat.
    Az izraeli családok az utóbbi évtizedekben kialakult hagyomány szerint a függetlenségi napon elárasztják a nyilvános parkokat, a kirándulóhelyeket és az erdőket, ahol baráti körben, általában nagyobb társaságokkal faszénen húst sütnek.
    Izrael lakossága az ország 1948-as megalakítása óta megtízszereződött. A helyi statisztikai hivatal friss adatai szerint jelenleg 8 millió 527 ezren élnek a zsidó államban. Mintegy háromnegyedük, 6 377 000 zsidó, a lakosság körülbelül egyötöde, 1 millió 771 ezer ember muzulmán arab, 374 ezren pedig keresztények vagy más kisebbségekhez tartoznak.
    Az elmúlt egy évben az ország lakossága 2,2 százalékkal, 182 000 emberrel gyarapodott.