Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csipkébe öltöztetett Fiat és Disney-lakáj Havadtőy Sámuel kiállításán

2016-05-11 19:10:00

 

Havadtőy Sámuel, a kortárs képzőművészet élvonalába tartozó magyar származású amerikai festőművész egy csipkébe öltöztetett 50 éves Fiat 500-ast, egy életnagyságú Disney-lakájt, valamint festményeket mutat be azon a kiállításon, amely csütörtökön nyílik Budapesten a Kálmán Makláry Fine Arts galériában.

 

    A csipkébe bújtatott Fiat 500-as három napig lesz látható Budapesten. Az autó útnak indul Milánóba, ahol a művésznek az eddigi életművét áttekintő nagyszabású tárlata nyílik. A többi műtárgy június 17-ig tekinthető meg - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban. 
    Mint írják, a budapesti kiállításon a festmények egy részét nem vászonra, hanem a Fiat 500-as csomagtartójára helyezik el. A képek mellett látható lesz egy ugyancsak csipkébe bújtatott életnagyságú Disney-figura, Goofey is, aki kezében tálcát tartva lakájként várja a látogatókat. Ezzel a művével Havadtőy a pop-art előtt tiszteleg.
    A tájékoztatás szerint az olasz és magyar kiállításra készülve Havadtőy számos párhuzamot dolgozott fel műveiben. A fiat 500-as a szimbóluma az olasz-magyar kapcsolatnak és a néhány éve részben Milanóban élő művész életének is. 
    A Rómában vásárolt autó irataiból utólag kiderült, hogy első tulajdonosa 1967-ben Budapesten egy Gergely nevű férfi volt. Havadtőy fokozatosan kezdte el felújítani az autót, miközben karosszériáját teljesen befedte csipkével. 
    A tájékoztató szerint Havadtőy magyar szülők gyerekeként született Londonban. Kisgyermek korában a család hazaköltözött, de a művész 1972-ben disszidált és New Yorkban telepedett le. Kezdetben lakberendezéssel, később képzőművészettel foglalkozott. Munkája során ismerkedett meg Yoko Onóval, akivel élettársi kapcsolatban csaknem 20 évig élt együtt. Művészetének egyik inspirálója Keith Haring és a pop-art.