József napja van. | 2024.03.19

Több tízezer hektárnyi erdő ég Szibériában és az orosz Távol-Keleten

2016-05-11 14:19:22

 

Több tízezer hektárnyi erdő lángol Szibériában és az orosz Távol-Keleten, a legsúlyosabb helyzet az amúri körzetben, Burjátföldön és a Bajkálon túli régióban alakult ki - derült ki a rendkívüli helyzetek minisztériumának csütörtöki jelentéséből.

 

    Oroszország nyolc régiójában jelenleg 116 erdőtűz tombol, az oltás során 45 repülőgépet, valamint drónokat vezettek be, és a katasztrófahelyzet alakulását műholdakról is figyelik . Az Amúr térségében, ahol 42 ezer hektáron 24 erdőtűz lángol, különleges tűzvédelmi állapotot hirdettek ki. Az övezetben 140 lakott település található, 23 a természeti csapás közvetlen közelében.
    Az oltásba a tűzoltók mellett bekapcsolódni készül a távol-keleti katonai körzet tíz, 15 és 50 fő közötti létszámú alakulata. A helyi templomokban esőért imádkoznak, ami a meteorológiai előrejelzések szerint a közeli napokban-órákban megérkezhet, és lelassíthatja a lángok terjedését.
    A Bajkálon túli területen 11 ezer hektáron 41 erdőtűz ég, ott 794-en küzdenek a lángokkal, köztük 143 ejtőernyős katona. Burjátföldön csaknem 19 ezer, az irkutszki körzetben pedig 50 ezer hektár ég. Jakutföldön szerdára sikerült eloltani a lángokat, amelyek 605 hektárnyi területet perzseltek fel, de az erőjelzések szerint száraz, forró nyár várható, ami a növényzet újabb fellángolásához vezethet.
    Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Szocsiban a kialakult helyzetről tartott tanácskozáson hangsúlyozta a tűzvésszel és más természeti csapásokkal szembeni megelőző intézkedések fontosságát. Utasította a rendkívüli helyzetek minisztériumát irányító Vlagyimir Pucskovot, hogy tegyen folyamatos jelentést a munka előrehaladásáról, különös tekintettel arra, hogy az igazán tűzveszélyes időszak még meg sem kezdődött, és hogy fordítsanak különös figyelmet azokra az emberekre, akik a természeti csapás következtében hajléktalanokká váltak.
    A minisztérium operatív központjának vezetője, Viktor Jacucenko az elnöknek Moszkvából videokapcsolaton tett jelentésében elmondta, hogy egyetlen nap leforgása alatt több mint 70 település közelében sikerült feltartóztatni a lángokat. Szavai szerint a lángok eddig négy településen terjedtek át lakóházakra, de a lakosságot sikerült kimenekíteni, és az erdőtüzek emberéletet nem követeltek.
Jacucenko szerint a tüzek egyik okozója az engedély nélküli mezőgazdasági tarlóégetés.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány