József napja van. | 2024.03.19

Jogerősen tíz év fegyházat kapott egy férfi migránsok kirablása miatt

2016-05-11 14:00:53

 

Jogerősen tíz év fegyházbüntetésre ítélt a Győri Törvényszék egy férfit, aki tavaly nyáron ismeretlen társával kirabolt négy afgán állampolgárt az 1-es út mentén - tájékoztatta a törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

 

    Máté Kinga közölte: a másodfokú bíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Győri Járásbíróság ítéletét, amely felfegyverkezve elkövetett rablás miatt tíz év fegyházat szabott ki a vádlottra. Az ítélet jogerős.
    A törvényszék a büntetés kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott a megnövekedett migrációs hullámot kihasználva próbált nyerészkedni a sértettek szorult helyzetén, illetve korábbi feltételes szabadságra bocsátása nem sokkal az újabb bűncselekmény előtt telt le. 
    A vádlott 2015. június 9-én hajnali négy óra körül a győri vasútállomáson szóba elegyedett négy afgán állampolgárral, akiknek felajánlotta, hogy a Vámosszabadi határában működő idegenrendészeti befogadóállomásra szállítja őket. 
    A férfi a helyszínre hívta ismeretlen társát, akinek kombi gépkocsijába beszálltak a migránsok. A vádlott azonban nem a befogadóállomásra vitte őket, hanem Győrt elhagyva az 1-es úton Öttevény irányába hajtottak, majd egy földútra kanyarodtak. Végül egy elhagyatott erdős részen megálltak, a négy afgánt kiszállították a kocsiból, majd a vádlott társa az egyik sértettet a kocsi oldalához nyomta és egy húsvágó bárdot nyomott a fejéhez. Eközben a vádlott egy gázspray-nek látszó tárgyat tartott a kezében, azzal kényszerítve a migránsokat arra, hogy adják át az értéktárgyaikat és a készpénzüket. 
    A sértettektől összesen több mint négyszázezer forint értékben tulajdonítottak el mobiltelefonokat, készpénzt és ruhákat. Ezt követően a vádlott és társa elhajtott az autóval, a migránsok pedig gyalog indultak vissza Győrbe, ahol a rendőrségen feljelentést tettek.