Emma napja van. | 2024.04.19

Szerb miniszterelnök: összecsapások lehetnek szombaton Banja Lukában

2016-05-11 12:04:54

 

A boszniai Szerb Köztársaság területén lehetséges erőszakos összecsapásokra figyelmeztetett Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök szerdán a szerb hírszerzési szolgálatok tájékoztatására hivatkozva.

 

    Szombatra több ellenzéki és kormánypárt, valamint szervezet is tiltakozást jelentett be Banja Lukába. Az ellenzéki tiltakozást a boszniai sajtó többször is a Milorad Dodik boszniai szerb elnök megdöntésére irányuló kísérletnek nevezte. Az ellenzék szerint a zömében szerbek lakta országrész elnöke katasztrofális állapotba sodorta a boszniai Szerb Köztársaságot, ezért le kell mondania. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a tiltakozás békés lesz.
    A szerb kormányfő információi szerint szombaton Banja Lukában több politikai gyűlést is tartanak majd. Arra figyelmeztette boszniai kollégáit, hogy ügyeljenek a béke megőrzésére. Aleksandar Vucic kiemelte, hogy kedden erről beszélt Milorad Dodikkal, valamint a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával, Mladen Ivaniccsal is.
    Megfogalmazása szerint a balkáni térség gazdasági és politikai stabilitásának megőrzése minden érintett ország érdeke. "Nem engedhetjük meg, hogy vér folyjon, és a tiltakozás valami nagyobbá nője ki magát" - húzta alá Vucic.