Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szakértő: nagy baj, ha a migránsok bejutnak az EU-ba

2016-05-11 07:56:18

 

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a tagállamoknak mindenképpen arra kell törekedniük, hogy az Európai Unió (EU) határain kívül megállítsák a migránsokat, ha ugyanis bejutnak a kontinensre, akkor már komoly problémák vannak.

 

    A szakértőt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán a Bild című német lap hétfői értesüléséről kérdezték, amely szerint elkezdődött az alternatív megoldások keresése az unióban arra az esetre, ha a törökországi belpolitikai folyamatok miatt kudarcba fullad a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodás.
    Gyarmati István hangsúlyozta, hogy minden tervnek ugyanazt a fő célt kell szolgálnia: a migránsok maradjanak az EU-n kívül. Ha ezt a törökökkel nem sikerül elérni, akkor elképzelhető, hogy a görögöknek kell nagyobb segítséget nyújtani - tette hozzá.
    A szakértő "butaságnak" nevezte az Európai Bizottság múlt szerdán elfogadott javaslatát, amelynek értelmében migránsonként 250 ezer euró (77,7 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában. Gyarmati István szerint ezt el kell felejteni, mert komolytalan, és nem azért alkották meg, hogy erről egyetértés szülessen. A hozzájárulás gondolata önmagában értelmes, annak javasolt mértéke azonban elfogadhatatlan - mondta.