Andrea napja van. | 2024.04.18

Egy év alatt mintegy 230, kísérő nélküli fiatalkorú migránst regisztráltak Szerbiában

2016-05-10 10:57:25

 

Egy év alatt körülbelül 230 olyan fiatalkorú migránst vettek nyilvántartásba Szerbiában, aki felnőtt kísérő nélkül érkezett az országba, azonban ennél többen haladhatták át a tranzitútvonal ezen állomásán - közölte Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár kedden Belgrádban egy kiskorú migránsok ellátásáról szóló konferencián.

 

    A kiskorú és kíséret nélküli regisztrált migránsokról a szociális intézmények a civil szféra és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) segítségével gondoskodtak, mindannyiuk számára gondozót jelöltek ki. Emellett - amennyiben lehetőség volt rá - felkutatták a gyerekek már Nyugat-Európában lévő családtagjait. 
    Az államtitkár elmondta, Belgrádban, Nisben és Szabadkán svájci pénzügyi támogatással olyan intézményeket hoznak létre, illetve alakítanak át, amelyekben el tudják látni az egyedül érkező fiatalkorú migránsokat. 
    Szerbia március eleje óta csak azokat a migránsokat engedi be, akik érvényes útlevéllel és vízummal rendelkeznek, a szigorítás óta hivatalosan egyetlen bevándorló sem lépett be a nyugat-balkáni ország területére, ám naponta hallani illegális határátlépési kísérletekről, illetve Bulgária felől is körülbelül kétszáz illegális migráns érkezik Szerbiába minden nap, ők a magyar-szerb határon próbálnak meg átszökni. A magyar Országos Rendőr-főkapitányság hétfői tájékoztatása szerint péntektől vasárnapig 189 határsértőt fogtak el Magyarország területén.