Csongor napja van. | 2024.04.16

Navracsics: egységes Európát kell építeni

2016-05-09 12:15:33

 

Olyan egységes Európa építésére kell törekedni, ahol teljes mértékben tiszteletben tartják a sokszínűséget - mondta az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős tagja hétfőn Budapesten.

 

    Navracsics Tibor az Európai Bizottság magyarországi képviselete és az Európai Parlament (EP) magyarországi információs irodája által az Európa-nap alkalmából adott fogadáson emlékeztetett: az úgynevezett Schuman-nyilatkozat, amelyhez a mai Európa-nap kötődik, azt vázolta fel, hogy először konkrét eredményekre, sikerekre van szükség, amelyek de facto szolidaritást teremtenek az európai országok között, és ezt követheti az integráció. Mostanában viszont azt látni, hogy ez a de facto együttműködés nagy nyomás alatt áll - tette hozzá.
    Úgy vélte, az európai integráció elindításakor látszott, hogy az első lépesnek a francia-német megbékélésnek, a bizalmatlanság megszüntetésének kell lennie, a két világháború nyomait eltüntetve. A francia-német barátság mára valóban sikertörténet lett - mondta.
    A biztos kiemelte: manapság azonban egyfajta bizalmatlanság tapasztalható a nyugat- és a közép-európai országok, az EU régi és új tagállamai között. Mindkét felet meg kell hallgatni, de néha úgy tűnik, mintha más unióban élnének a nyugati és másban a közép-európai országok, és mintha mindegyik csak a saját érveit hallaná meg, csak a saját jövője érdekelné - közölte.
    Navracsics Tibor szerint ezért arra kell törekedni, hogy újra összehozzák az embereket, a politikusokat, meg kell szüntetni a különbségeket és egységes EU-t kell építeni. Azon kell dolgozni, hogy a megbékélés legyen jellemző az unióban, mert csak így lehet erős - hangsúlyozta. Hozzátette: nyitott és toleráns társadalomra van szükség, amely híd lehet az unión belül a nemzetek között.
    Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy ezen a napon az Európai Uniót és Magyarország uniós tagságának 12. évfordulóját ünnepeljük. Az elmúlt napokban a bizottság és az EP magyarországi képviselete több kulturális és sportrendezvényt rendezett szerte az országban, például vasárnap Budapesten 12 kilométeres futóversenyt tartottak - idézte fel.
    A képviseletvezető hangsúlyozta: bár az EU-nak jelenleg sok kihívással kell szembenéznie, egyértelmű, hogy ez az értékalapú közösség előnyös minden tagállamnak és európai polgárnak, ezért érdemes ünnepelni a mai napon.
    Május 9-e, az Európa-nap az európai béke és egység ünnepe, az Európai Unió 28 tagállamában az EU létrehozásához vezető, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulójáról emlékeznek meg. Robert Schuman egykori francia külügyminiszter 1950. május 9-én vetette fel a mai EU elődjének tekinthető Európai Szén- és Acélközösség, a Montánunió létrehozását.