Gedeon napja van. | 2024.03.28

Békéscsabai polgármester: nyugalom van a városban

2016-05-08 13:01:13

 

Nyugalom van Békéscsabán, a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban éjszaka történt rendbontás nem zaklatta fel a városban élőket - mondta Szarvas Péter (független) polgármester az MTI-nek vasárnap kora délután.

 

    Békéscsabán a menekülttábor zárt, az ott lévő menedékkérők nem hagyhatják el az objektumot, az épületen kívül így semmilyen hatást nem gyakorolt a békéscsabai életre a szombat éjjel történt rendbontás - nyilatkozta Szarvas Péter.
    Hangsúlyozta: jelenleg is nyugalom van a táborban és a városban is, a békéscsabaiak között nem téma az incidens. A polgármester megjegyezte: örül annak, hogy nem történt személyi sérülés, és annak is, hogy rövid időn belül, alig 20 perc alatt helyreállt a rend.
    Szarvas Péter közölte: jellemzően 150-200 menedékkérő tartózkodik a békéscsabai táborban, ritkán történnek hasonló incidensek. Véleménye szerint a szakemberek jól végzik a dolgukat. "Ha a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) szakemberei szerint nem szükséges a központ őrzésének megerősítése, akkor ezt a véleményt elfogadom, nem kívánom felülbírálni" - válaszolta az MTI kérdésére.
    A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint szombat éjszaka fél 12 körül rendbontás történt a békéscsabai Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban. Az egyik körletben öt iráni állampolgár hangoskodott, a szoba berendezését megrongálta, a helyiség üvegablakát kitörte. A rendbontók az intézkedő biztonsági őrségre támadtak, székeket dobáltak feléjük. Az őrök nem sérültek meg.
    A befogadó központban még éjfél előtt helyreállították a rendet. A Békéscsabai Rendőrkapitányság garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Az öt iráni állampolgárt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.
    Az őrizetesek az épületből nem jutottak ki, az intézményben nyugalom van - emelte ki a közleményben a rendőrség, hozzátéve: a rendbontás Békéscsaba közrendjét nem befolyásolta.
    Záborszki Helga, a BÁH sajtóreferense vasárnap délelőtti tájékoztatása szerint 145 menedékkérő tartózkodik a békéscsabai állomáson, az éjszakai rendbontásban öten voltak érintettek. Hozzátette: a hivatal nem tervezi a központ őrzésének megerősítését az incidens hatására.