Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több tízezer néző előtt győri evezőssiker a Dunai Regattán

2016-05-07 20:26:00

A két világhírű angliai egyetem, az Oxford és a Cambridge csapatát megelőzve a győri Széchenyi István Egyetem egysége nyerte az evezős versenyt a szombati Dunai Regattán, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a budapesti Műegyetem rakparton a tehetséggondozással foglalkozó Antall József Tudásközpont.

    Méhes Csaba, az esemény kommunikációs koordinátora arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a győriek mögött a második helyen a Cambridge, a harmadikon pedig a Corvinus Egyetem hajója futott be, az Oxford lett a negyedik. Az evezős viadalon a két külföldi vendégegyetem gárdája mellett hat magyar egyetem profi evezőscsapata indult.
    Az amatőr sárkányhajós futamokon tizenöt magyar egység vett részt, itt a Testnevelési Egyetem győzött a győri Széchenyi István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem előtt.
    A versenyzők a Duna legszebb fővárosi szakaszán eveztek végig, így a szurkolók a Lánchídtól, illetve a Parlamenttől egészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthették egyetemük csapatát. Az evezősök 2000 métert, a sárkányhajósok pedig több mint 3000 métert teljesítettek. Mindkét verseny előfutamokból és döntőből állt.
    Az egész napos, ingyenes fesztiválra - a szervezők reményeinek megfelelően - több tízezren látogattak ki. A regatta idejére leállították a dunai hajóforgalmat, a fesztivál központi helyszínét, a Műegyetem rakpartot pedig lezárták az autók elől.
    A Műegyetem rakparton napközben a szurkolásé és a sportolásé volt a főszerep, estére viszont hangulatos fesztivállá alakul a regatta, és a tervek szerint hajnalig tart majd a buli.
    A szervezők célja, hogy közelebb hozzák egymáshoz az egyetemeket, felhívják a figyelmet a sportos életmód fontosságára, építsék Budapest imázsát és szemléltessék a Duna sokszínű kihasználási lehetőségeit.