Tivadar napja van. | 2024.04.20

A Szent Efrém Férfikar ad koncertet az Epreskertben

2016-05-07 15:12:00

 Az Epreskertben tíz éve felállított kálvária megújulását ünnepli a Szent Efrém Férfikar koncertjével a Budapesti Városvédő Egyesület május 12-én Budapesten.

    A vokális együttes Pünkösdi zenék a Nagyvilágból címmel ad ingyenes hangversenyt a Magyar Képzőművészeti Egyetemhez tartozó Epreskertben. Az esten afroamerikai, arámi, arab, dél-afrikai sutu, görög, georgiai, latin, magyar, ószláv, román, spanyol és ukrán imák szólalnak meg - közölték a szervezők az MTI-vel.
    Pest-Buda első kálváriáját az 1740-es években építették fel a józsefvárosi Kálvária téren. A kutatás mai álláspontja szerint a műemlék a híres barokk mester, Mayerhoffer András alkotása. A kálváriaépület 1893-ban Stróbl Alajos kezdeményezésére került át kövekre szétbontva, majd újra felállítva az Epreskertben.
    A műemlék az ezredfordulóra a végromlás állapotába jutott, megmentését a Budapesti Városvédő Egyesület kezdeményezte, létrehozva 2002-ben a Barokk Kálváriákért Alapítványt. Az Egyesület szervezésében megtörtént a kálvária restaurálása, teljes rekonstrukciója. A munka és a megújításhoz szükséges mintegy százmillió forint előteremtése mintegy öt évig tartott. A megújult barokk műemlék építményt 2006 húsvétvasárnap vehette birtokba a közönség.
    Az Epreskerti Esték ötlete abból a felismerésből született, hogy csak akkor van remény épen megmaradnia a műemléknek, ha olyasféle funkciót kap, amivel újra és újra fel lehet rá hívni a nagyközönség figyelmét. Az idén 10 éves rendezvénysorozat a szakrális művészetek bemutatkozásának fóruma, koncertek, kiállítások és színpadi produkciók helyszíne lett.