Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: az ENSZ feloldja 1956-os dokumentumainak titkosítását

2016-05-07 13:12:00

 Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) feloldja a Columbia Egyetemen és az ENSZ levéltárában lévő 1956-os dokumentumok titkosítását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztérium szombaton az MTI-nek.

    Az első, az ENSZ 1956-os forradalommal kapcsolatos szerepvállalását kutató magyar történész, Nagy András május 16-án érkezik New Yorkba és kezdi meg az adatok tanulmányozását.
    A dokumentumok között vannak olyanok, amelyek tartalmáról semmit sem tudni, vélhetően vannak köztük a forradalomban részt vevő emberektől származó vallomások és leírások, amelyeket biztonsági okokból is titkosíthattak - ismertette.
    Szijjártó Péter felidézte, hogy korábban nem volt a magyar diplomácia "homlokterében" ez az ügy, és nem is volt annyira közismert, hogy léteznek titkosított adatok az ENSZ-nél 1956-ról. Amikor átnézték a magyar vonatkozású ENSZ-ügyeket, akkor döntöttek arról, hogy tárgyalni kezdenek a titkosítás feloldásáról.
    A témában a külügyminiszter többször is egyeztetett Jeffrey Feltman politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettessel, folyamatosan napirenden tartották az ügyet, és pénteken kapták az értesítést, hogy az ENSZ feloldja a titkosítást.
    Szijjártó Péter hozzátette: mivel a politika-részleg kapacitásai végesek a magyar fél 50 ezer dollár segítséget nyújt a részleg működéséhez.