Emma napja van. | 2024.04.19

Berlin elvárja Ankarától az EU-Törökország megállapodás végrehajtásának folytatását

2016-05-07 08:49:00

A törökországi kormányfőváltás nem akaszthatja meg a menekültválság kezeléséről kötött megállapodás végrehajtását - szögezték le pénteken a német kormány képviselői.

    A válságkezelési egyezmény "nem az EU és Davutouglu úr megállapodása" - fogalmazott berlini tájékoztatóján Georg Streiter helyettes kormányszóvivő, utalva Ahmet Davutoglu török miniszterelnök bejelentett távozására.
    Az EU és Németország továbbra is teljesíti valamennyi vállalását, és "ezt a török féltől is elvárjuk" - tette hozzá.
    Angela Merkel kancellár "nagyon jól" dolgozott együtt a távozó miniszterelnökkel, és arra számít, hogy utódjával is ugyanilyen lesz az együttműködés - mondta a helyettes kormányszóvivő.
    Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is a folyamatosságot emelte ki egy pénteki nyilatkozatában. A megállapodás végrehajtását mindkét oldalnak következetesen folytatnia kell, "teljesen függetlenül" attól, hogy kik töltik be a folyamat szempontjából lényeges pozíciókat bármelyik oldalon, hiszen az egyezményeket államok és kormányok kötik meg, nem pedig személyek - mondta a miniszter a Spiegel Online hírportálnak.
    A megállapodás szerint vissza kell küldeni az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket. Uniós tagországok cserébe a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.
    A megállapodás arról is rendelkezik, hogy felgyorsítják a Törökországgal szembeni uniós vízumkötelezettség feloldásáról 2013-ban kezdett tárgyalásokat. A vízummentességhez a török félnek 72 feltételt kell teljesítenie. Hiányosságok 8 területen vannak, köztük a terrorizmus elleni fellépés szabályozásában. Recep Tayyip Erdogan török államfő pénteken Ankarában kijelentette, hogy szó sem lehet a terrorizmus elleni harcról szóló törvény módosításáról.